Wie is er de schoonste van het land?

Door: REDACTIE 24-08-2007

Voor alle duidelijkheid: in dit geval hebben wij het over schoon niet in de betekenis van mooi of fraai maar wel van proper, zoals de schone motoren dus! De carrousel van de "Auto's van het Jaar" is op gang gedraaid en het is nog maar een begin... Het is niet omdat het komkommertijd is dat men er dit jaar vroeg mee is gestart. Mogelijks ook wel ingegeven door de aanstaande IAA-autobeurs van Frankfurt . Het is in deze najaarsautoshow dat door elke constructeur die zich respecteert zal worden gedweept met schone, groene, ecologische en dergelijke auto's. Iedereen claimt, al dan niet onmiddellijk, de zuiverste motoren te kunnen aanbieden. De wedloop is dus ingezet. De pers zal wel volgen want het zijn ditmaal niet alleen de groenen maar ook de machtige Verkeersclub Duitsland die de spits afbijt met het vrijgeven van haar selectie van leefmilieuvriendelijke auto's.

De Honda Civic, misschien wel omdat Toyota's Prius reeds tot vervelens toe werd geprimeerd, is de primus omnium. Een hybride uiteraard, met elektromotor. Het is volgens de lijst 2007/2008 dus de schoonste auto. De Civic haalt het met 8,34 milieupunten op 10 voor de Prius die 8,30 punten scoort en het trio Citroën C1 1.0 Tentation- Peugeot 107 70- Toyota Aygo die elk 7,94 punten binnenhalen. Al is het niet verwonderlijk dat het, buiten de Civic en Prius allemaal kleine wagens zijn, dan is het wel opvallend dat Daihatsu met de Cuore, Trevis en Sirion als zesde, zevende en negende zo goed scoort. En daar mag Toyota met zijn 51,2% eigenaar van Daihatsu toch ook een beetje blij mee wezen.

De Honda Civic hybride is in de compact-klasse de reinste auto voor de Golf 1.4 TST DSG (7,22 punten). Op de derde stek vinden we de ex-aequo's Audi A3 1.9 TDI Sportback en Golf 1.9 Blue Motion. Nu reeds staat hier in de top-tien de Toyota Auris op de achtste plaats, daar waar BMW met zijn "efficient-dynamic" 1-reeks nog een jaartje moet sleutelen. In de klasse van de ruimere gezinswagens blijft de Prius op kop met 8,30 punten op 10 voor de BMW 318d Touring (modeljaar 2008) met 7,19 punten. Hier is de bronzen medaille voor de Ford Focus 1.6 TDCi Turnier break (7,07 pt). De Focus C-Max zit in het kielzog van de gewone Focus met dezelfde motor. En ook hier drie BMW's (320d/318d) bij de tien milieuvriendelijkste gezinsauto's. De BMW 318 verbruikt door het monteren van een start-stop automaat en het terug winnen van energie bij het afremmen thans een liter diesel minder dan het vorige model. In de klasse van de nog ruimere zevenzitters haalt de Opel Zafira 1.6 CNG Ecotec, wat staat voor gecomprimeerd aardgas, het met 6,45 milieupunten voor de Fiat Doblo 1.3 Multijet (6,18 punten) en de Kia Carens 2.0 CD CRDi (6,02 punten).

Voor deze studie kwamen 350 auto's in aanmerking en als het resultaat vooral de groenen vrolijk zal maken dan bekijkt de markt dat helemaal anders. De hybrides doen het goed in het thuisland en de States, maar zijn in Europa niet te slijten. De klimaatcollaps van Al Gore, de milieu topconferenties en de wereld vol hypes en onwerkelijkheid ten spijt.

Een toemaatje: Eigenaardig genoeg zijn de VCD-juryleden er zich van bewust dat bv. de C02 uitstoot van de smart diesel (slechts 88gr/km) door niemand geëvenaard wordt en hij op dat vlak dus wereldkampioen is, maar zij hanteren andere standaarden waarin niet alleen rekening wordt gehouden met de kooldioxide en partikels maar ook met andere schadelijke zaken zoals lawaai en natuurbelasting. En gezien de Smart slechts (!) beschikt over een open roetdeeltjesfilter...

Geef commentaar
comments by Disqus