Autosalon van Parijs 2008 Seat

Seat
Bekijk 14 foto's
Door: BV 31-08-2008

Van de recent gelanceerde nieuwe Ibiza en Ibiza SC (de driedeurs) presenteert Seat twee nieuwe versies. De eerste is vooral bedoeld om ecologisch en budgetvriendelijk te zijn. Het is de nieuwe Ecomotive (leverbaar met drie- of vijf portieren). Die heeft recht op een licht aangepaste aandrijlijn waarin vooral een nieuw motormanagement en langere versnellingsbakverhoudingen opvallen en een geoptimaliseerde weerstand (er werd zowel op aërodynamica als op wrijving gewerkt) om het verbruik te reduceren. De versie wordt aangedreven door een 1.4l driecilinder TDI-motor die 80pk opwekt. Met 3,8l kom je 100km ver. Dat betekent dat de CO2-uitstoot beperkt blijft tot 99 gram per kilometer. In ons land levert dat van overheidswege een aankoopbonus van 15% op het factuurbedrag op.

Aan de andere kant van het gamma vinden we de nieuwe Cupra. Die heeft eveneens een geoptimaliseerde aërodynamica, maar dan vooral om er wat agressiever uit te zien en meer lucht naar de koelinstallatie te sturen. In de neus zit een dubbel geblazen 1.4 TSI die 180 paarden aan de teugels houdt. De Ibiza Cupra pakt uit met een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. Dat is een primeur voor het segment.

Helemaal nieuw is de Exeo. Tenminste, binnen het gamma van Seat, want het gaat eigenlijk om een gedaantewissel van de vorige generatie Audi A4. De nieuwe berline komt in het gamma van het Spaanse merk naast de reeds bestaande Toledo. Seat bedacht het model met aangepast smoelwerk, een andere kont en enkele detailwijzigingen aan de binnenkant. Goed nieuws is er onder de kap. Het model wordt bij z'n lancering in de lente van volgend jaar meteen met zes motoren leverbaar. Er zijn evenveel benzines als diesels, en op de instapper op benzine na zijn ze allen voorzien van een turbo. Wie wil dieselen krijgt een tweeliter TDI (met common-rail-technologie) tussen de voorwielen met vermogens tussen 120 en 170pk. De benzines zijn minstens 102 en maximaal 200pk sterk. Seat zet het model vanaf € 22.000 bij de dealer.

Geef commentaar
comments by Disqus