Wegwijs in de Autoverzekering Module diefstal

Module diefstal
Vergroot foto
Door: REDACTIE 25-01-2009

Diefstal is een heel apart schadegeval dat men kan verzekeren via een aangepaste polis. Verzekeringsmaatschappijen houden echter rekening met tal van factoren om hun premie voor diefstal te verhogen. Zo is statistisch bewezen dat sommige auto's - merken en types - meer gevoelig zijn voor diefstal dan anderen. De regio waarin de eigenaar woont, of het stallen van de auto in een (afgesloten) garage beïnvloedt eveneens de premie.

Naast klassieke diefstal is het ook mogelijk om schade als gevolg van een poging tot diefstal te verzekeren, alsook car en home jacking. De polis kan eveneens clausules bevatten die de dekking onder bepaalde voorwaarden uitsluit (bv. wanneer men de auto in de garage stalt, maar met de sleutels in het contact). Let zeker op alle details, zoals het al dan niet mee verzekeren van accessoires en opties.

Bij de polis Diefstal kan een vrijstelling (franchise) gehanteerd worden. Dat is een vastgesteld bedrag waarvoor de eigenaar zelf opdraait. Verder gaat de verzekeringsmaatschappij uit van een waardevermindering - tenzij door de verzekeringnemer anders is onderhandeld - zodat de vergoeding bij diefstal nooit gelijk is aan de nieuwprijs van de gestolen auto, maar wel aan de prijs voor de aankoop van een evenwaardig voertuig (in casu een occasiewagen met vergelijkbare uitrusting en kilometerstand).

De verzekeringspolis Diefstal kan voorzien in een vervangwagen - meestal met beperking tot een aantal dagen - en professionele bijstand (gespecificeerd als bv. 24u/24 en 7d/7). Ook bij deze polis zijn afhankelijk van de maatschappij betalingsfaciliteiten mogelijk.

Geef commentaar
comments by Disqus