Wegwijs in de Autoverzekering Module omnium

Module omnium
Vergroot foto
Door: REDACTIE 25-01-2009

De polis volledige omnium borduurt verder op de verzekering ‘mini-omnium' (=inbraak of inbraakpoging, brand, storm, hagel, overstromingen, diverse natuurrampen, een aanrijding met dieren op de weg, glasbraak, enz.), maar dekt bovendien de schade aan het eigen voertuig wanneer men zelf in fout is.

De polis volledige omnium bevat vrijwel altijd een clausule vrijstelling (franchise). Dat is een vastgesteld bedrag waarvoor de eigenaar zelf opdraait. Hoe hoger het bedrag voor de vrijstelling, hoe lager de verzekeringspremie. Vaak is de vrijstelling niet van toepassing bij glasbraak, maar dit is zeker geen algemene regel. Heel frequent is ook het toepassen van een waardevermindering voor de verzekerde tussenkomst in functie tot de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers. De polis volledige omnium leent zich bij uitstek tot ‘maatwerk'. De verzekeringnemer moet dus goed overwegen welke schade hij in welke omstandigheden wil laten verzekeren en wat hij wil betalen voor welke ‘geruststelling'. Sommige maatschappijen bepalen ook bij wie de opgelopen schade moet hersteld worden (vb. samenwerkingsakkoorden met Carglass, carrosseriebedrijf,...).

Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij moet de verzekeringnemer geen geld voorschieten om de herstelling te laten uitvoeren. De (erkende) garage zal rechtstreeks betaald worden door de maatschappij, met uitzondering van de vrijstelling. Een volledige omnium is absoluut aangewezen bij aankoop van een nieuwe wagen op afbetaling. Vaak wordt deze verzekering ook geëist door de kredietverstrekker. Wanneer het echt goed fout gat tijdens de afbetalingsperiode, dan wordt de kredietverlener vergoed door de verzekeringsmaatschappij en moet de bestuurder dus niet langer afbetalen voor een auto die tot schroot is herleid. Auto's vanaf vijf jaar zijn doorgaans beter af met een mini-omnium.

De verzekeringspolis volledige omnium kan voorzien in een vervangwagen - meestal met beperking tot een aantal dagen - en professionele bijstand (gespecificeerd als bv. 24u/24 en 7d/7). Afhankelijk van de maatschappij zijn ook voor deze polis halfjaarlijkse, trimesteriële of maandelijkse betalingsfaciliteiten mogelijk.

Geef commentaar
comments by Disqus