Legendarische Autofilms The Graduate (1967)

Bekijk 14 foto's
Door: AUTO55 25-03-2014

Op 21 december 1967 zwierden de New Yorkse filmzalen Coronet en Lincoln Art Theater de deuren open voor de eerste voorstelling van The Graduate. Dat is een speelfilm gebaseerd op de gelijknamige roman van Charles Webb uit '63, met Anne Bancroft en Dustin Hoffman in de hoofrol. Het verhaal gaat als volgt. Hoffman speelt Benjamin Braddock, een bijna 21-jarige afgestudeerde die een verhouding begint Mrs. Robinson, de beste vriendin van zijn ouders.

It's like I was playing some kind of game, but the rules don't make any sense to me. They're being made up by all the wrong people. I mean no one makes them up. They seem to make themselves up.

De jongeling komt er echter achter dat de affaire enkel op lust gebaseerd is en wordt vervolgens verliefd op Elaine, de dochter van z'n oudere bedpartner. Maar Mrs. Robinson blijft niet bij de pakken zitten en zet alles op alles om de tortelduifjes uit elkaar te houden. Wat ook lukt, want Elaine zet het op een lopen nadat de affaire is opgebiecht. Braddock wordt zelfs beticht van verkrachting en dat kan zijn droomvrouw allerminst appreciëren. Ook al gaat het om leugens. Er volgt een aanzoek - nee wacht, twee - en uiteraard levert dat memorabele momenten op. Voor Hoffman, die zijn opwachting maakte op het witte doek, betekende The Graduate zijn grote doorbraak. De eerste 6 maanden bracht de amper $ 3 miljoen kostende prent ongeveer $ 35 miljoen in het laadje. Het was de best scorende film van 1968.

De prent trok extra aandacht dankzij de soundtrack die door Simon & Garfunkel werd verzorgd. We danken er onder meer de nummer 1-hit "Mrs. Robinson" aan. Maar laat ons vooral ook Braddocks favoriete speeltje niet vergeten: een knalrode Alfa Romeo Duetto Spider die het merk aan de andere kant van de oceaan op de kaart zette. Alfa verkocht immers amper auto's in de VS, ondanks een rijke racehistorie. De Spider werd gesmaakt en kreeg een ware cultstatus aangemeten. Het model zag er niet alleen ontzettend lekker uit, er kon ook baan mee worden gehouden. En aan de pomp kostte hij een pak minder dan de gemiddelde Amerikaan. Een verkoopsucces werd de open tweezitter echter niet in het land van de vrijheid.

Geef commentaar
comments by Disqus