Legendarische Autofilms Grand Prix: The Killer Years (2010)

Bekijk 11 foto's
Door: BV 26-05-2014

Af en toe maken we in dit nochtans op entertainment gerichte dossier ook tijd voor een moment van seriositeit. Deze reportage, Grand Prix: The Killer Years, die in 2010 werd samengesteld in opdracht van de BBC, hoort daar bij. Het is een ontluisterend en bij tijden shockerend beeld van wat we kunnen omschrijven als de pubertijd van de Formule 1.

Toen F1 nog sexy en levensgevaarlijk was

We felt like we where going from one funeral to the next
Gespekt met historisch beeldmateriaal en interviews, vertelt Grand Prix: The Killer Years de evolutie die de koningsklasse van de autosport doormaakte tussen eind jaren vijftig en begin jaren zeventig. De opkomst van de Engelse garageteams - ‘garagistas’ zoals Enzo Ferrari ze noemde - en hun frisse denkwijze zorgde voor en revolutie in vermogen en snelheid, maar de veiligheid bleef achter. En het is net die dodelijke, langzame en harde strijd voor zelfs de meest voor de hand liggende voorzieningen als gordels of helmen, die zo pakkend in beeld wordt gebracht. Het leidde onder meer tot een boycot van de races op de Nürburgring en ons eigen Spa-Francorchamps.

Steward, Ickx, Fittipaldi, Surtees

De namen uit het tijdperk spreken ook nu nog tot de verbeelding. Piloten als Jochen Rindt (de eerste postume wereldkampioen in de F1), Jim Clarck en Phil Hill schitteren er eens te meer in beeld, maar konden niet meer voor de camera worden gehaald. Grootheden als Jacky Steward, Emerson Fittipaldi, John Surtees en Jacky Ickx doen wél hun verhaal voor de lens. Sappig, pijnlijk, maar ook soms humoristisch. Dat alleen al zou een plaats in dit dossier rechtvaardigen.

Geef commentaar
comments by Disqus