Legendarische Autofilms The Italian Job (1969)

The Italian Job (1969)
Bekijk 7 foto's
Door: BV 13-07-2010

Toen BMW het merk Mini herlanceerde stond een remake van The Italian Job in de sterren geschreven. Filmmakers hebben nu eenmaal een zwak voor de dollars van ‘product placement'. De mooie Charlize Theron ten spijt, wij kiezen voor het origineel uit 1969. Even samengevat; een bende criminelen steelt 4 miljoen dollar aan goud uit de Italiaanse stad Turijn en gebruikt daarvoor drie Mini's. Alsof u dat niet wist.

I've been out of jail five minutes, and already I'm in a hot car

Die Coopers 1275S waren niet toevallig uitgevoerd in de drie kleuren die de vlag van de British Empire rijk is. Chauvinisme zei u? Schitterende karretjes overigens die Mini's, want als je ze vol goudstaven steekt (toch even wat zwaarder dan piepschuim) rijden ze nog weg van Alfa Giulia politiewagen. Cooper-fans proberen de meeste stunts best niet zelf. De hoofdrolspelers (en dan hebben we het niet over Michael Caine, Noel Coward en Benny Hill) kwamen weliswaar recht van de productielijn - van de 31 geleverde Mini's (16 Coopers en 25 standaardmodellen) overleefden er slechts zes de opnames.

The Italian Job heeft vooral een hoge amusementswaarde. En wie de beroemde metro-scène maar niets vind, kan zich vergapen op de auto's in de achtergrond. Noteer alvast een Daimler DR450, een zwaar gedeukte Lancia Flaminia Coupé, een oranje Lamborghini Miura en een door Fiat geleverde vloot 2400 Dino's. De Aston Martin DB4 die aan z'n eind komt, is overigens ook een gecamoufleerde Lancia. Oef. Nog een aardigheidje... omdat de actiescènes in het tweede deel van de film zoveel tijd in beslag nemen, moest er in het verhaal geknipt worden. Dan weet u meteen waarom de vrouwelijke hoofdrol (Margaret Blye in de huid van Lorna) halverwege van het toneel verdwijnt.

Geef commentaar
comments by Disqus