Legendarische Autofilms Death Proof (2007)

Bekijk 11 foto's
Door: BV 16-07-2010

Als Tarantino's Death Proof al ergens over gaat, dan is het over Kurt Russell in de rol van Stuntman Mike: een Hollywood stuntrijder die niet meer aan de bak geraakt en (uit frustratie?) vrouwen het hoekje om helpt met een speciaal geprepareerde "death proof" auto.

De film bestaat uit twee delen die nauwelijks gerelateerd zijn. Het eerste speelt zich af in Austin, Texas rond de vriendinnen van een wietrokende losbol annex lokale radiopersoonlijk die te boek staat als Jungle Julia. Een vrolijke bende is het, die zich nietsvermoedend in het vizier van Stuntman Mike en zijn Chevy Nova werkt, en dit in een plot dat traag op gang komt maar zich dan razendsnel naar een hoogtepunt werkt. De climax is trouwens nogal grafisch, dus gevoelige kijkers zijn bij deze gewaarschuwd.

It's better than safe. It's death proof!

In deel twee duikt onze gestoorde hoofdrolspeler op in Tennessee, waar hij een willekeurige groep jonge vrouwen viseert die meewerken aan een filmproductie. Alleen zijn die niet noodzakelijk minder gek dan hijzelf. Twee ervan zitten zelf in het stuntteam. Mike heeft inmiddels een "death proof" 1968 Charger. Het autogekke vrouwvolk is net bezig met een testrit van een witte Dodge Challenger met bouwjaar 1970 (die niet toevallig identiek is aan het exemplaar uit de film Vanishing Point) op het moment dat hij de confrontatie aangaat. De meisjes zijn evenwel geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken en besluiten tijdens een rustpunt in de briljante achtervolgingsscène de rollen om te draaien.

Death Proof was allesbehalve een bioscoopsucces. Terwijl we weten dat het gebrek aan een verhaallijn daarvoor toch geen hinderpaal is. En het is weldegelijk een echte Tarantino. Met een interessante soundtrack, oeverloos gebabbel dat doorspekt is met de nodige f-woorden, vrouwen die hun mannetje staan, hotpants en de beste kleurschakeringen uit de seventies. De compositie van elk shot is pure kunst en Tarantino shuwt er ook niet van terug stijlen te mengen... Ruis op het beeld, zwart-wit en hevige kleuren wisselen elkaar af. De achtervolgingsscène is bovendien bijzonder goed uitgewerkt. Het moet één van de beste uit de geschiedenis zijn. Een heroïsche strijd tussen een matzwarte Charger en een witte Challenger... dat is muscle car heaven.

Geef commentaar
comments by Disqus