Legendarische Autofilms The French Connection (1971)

The French Connection (1971)
Bekijk 10 foto's
Door: BV 16-08-2010

The French Connection is geen typische autofilm, eerder een film waarin de auto's een handig middel zijn om de actie aan elkaar te lijmen zonder dat het er toe doet hoeveel pk's ze hebben en van welk merk ze zijn. En het is ook de film die van Gene Hackman een ster maakte.

Pay attention, we're gonna ask questions later!

De acteerprestaties zijn sterk, het plot houdt je klaarwakker en de beelden doen het ruim 30 jaar na datum nog steeds. Er hangt een rauwe, ongepolierde sfeer om deze prent en is van alle tijden. Hoewel een documentaire-achtige stijl van filmen - met veel ruimte voor improvisatie - in het Europa van de vroege seventies vaker werd gebruikt, is The French Connection één van de eerste (en zeldzame) Hollywood-prenten waarin het wordt toegepast. Het is ook de enige film uit dit toch wel lijvige dossier die een Oscar voor ‘Film van het Jaar' in de wacht sleepte. Ook dat wil wat zeggen...

Het verhaal handelt over agenten van de New Yorkse narcoticabrigade. Die zijn een grote drugszwendel op het spoor en, je raadt het al, de Fransen hebben er wat mee te maken. Regisseur William Friedkin speelt graag met contrasten. Zo is ‘Popeye' Doyle (Gene Hackman dus), een driftkikker die niet van de fles kan blijven, ondanks alles een goede flik met een onwrikbaar rechtvaardigheidsgevoel. Tegenspeler Alain Charnier (vertolkt door Fernando Rey) een welgemanierde gentlemen en tegelijk een koelbloedige crimineel.

Dat de drugs per auto het land in komen kon je al raden. De meest memorabele achtervolgingsscène is die waarin Gene Hackman op de begane grond New Yorks bovengrondse Metro op de hielen zit. Prachtig.

Geef commentaar
comments by Disqus