Legendarische Autofilms Days of Thunder (1990)

Days of Thunder (1990)
Bekijk 9 foto's
Door: AUTO55 06-06-2013

Tom Cruise schittert als Cole Trickle (lichtjes gebaseerd op racepiloot Tim Ritchmond) in dit romantische actiedrama waarbij snelheid en botsingen op de voorgrond worden geplaatst. Een film over NASCAR dus, van de makers van Top Gun en vele andere actieprenten. Door de gespecialiseerde vakpers werd Days of Thunder in juni 1990 met gemengde gevoelens onthaald, maar Cruise lokte veel volk naar de zalen en de film deed het nog beter achteraf.

Now Cole, when that little needle goes up into the red and reads nine thousand RPM, that's bad!

Op het scherm richt Tim Daland, een redelijk welgestelde autoverkoper en gespeeld door Randy Quaid, zich tot Harry Hogge (Robert Duvall), die er eerder een sport van maakte om stock cars van de grond op te maken in een aftandse schuur, maar de bezigheid uiteindelijk voor bekeken hield om inspectie op afstand te houden. Daland wil een auto (met een Chevrolet V8 onder de kap) die zijn team naar de top van de Winston Cup Series kan loodsen. Om Hogge te overtuigen haalt Daland onbegrepen talent Cole Trickle van onder het stof, die jaren ervaring heeft met open-wheels maar zijn start heeft gemist. En bovendien geen snars van automechanica begrepen heeft.

Om de rit tot een goed einde te brengen zal Trickle dus vertrouwen moeten leggen in Hogge en het tegen meer dan één rivaal opnemen. Uiteraard komen daar ook heel wat vriendschappen, vijandigheden en euforische uitspattingen van. Voor de romantische noot zorgt Nicole Kidman als Dr. Claire Lewicki, die net als Kelly McGillis in Top Gun (er zijn wel meer overeenkomsten) de rol van strenge en hoger opgeleide love interest op zich neemt. In het echte leven is er zelfs een huwelijk van gekomen. En een scheiding.

Geef commentaar
comments by Disqus