Legendarische Autofilms Ghostbusters (1984)

Bekijk 10 foto's
Door: BV 01-06-2014

Neen, we gaan van Ghostbusters geen kwaliteitsfilm maken voor de intellectuele meerwaardezoeker. Dat was natuurlijk ook allerminst de betrachting van deze inmiddels meer dan 30 jaar oude prent. Er werd gemikt op een avond eerlijk entertainment in een genre dat horror (wat een collectieve fascinatie was begin jaren tachtig) en humor met elkaar vermengt. Met succes.

3 gekke professoren

De film begint wanneer drie mild geobsedeerde professoren besluiten een bedrijf op te richten dat zich specialiseert in het verwijderen van lastige paranormale verschijnselen. Geesten dus. Dat zulks onvermijdelijk leidt tot een climax waarin wezens uit andere dimensies en tijden proberen de aarde over te nemen, kan je al raden. De drie helden (gespeeld door Bill Murray, Dan Aykroyd en Harold Ramis) moeten toch een excuus hebben om zich voor de schone van dienst (Sigourney Weaver) in de bres te smijten.

Ecto-1

Ghost Busters verdient niet meteen een plaats in dit dossier omwille van de grote aandacht voor auto’s. De tot interventievoertuig omgebouwde Cadillac uit 1959 komt er wel in voor, maar speelt - in tegenstelling tot sommige andere films in deze rubriek - niet een grote rol. De Ecto-1 gedoopte creatie (de betekenis wordt in de prent uit de doeken gedaan) werd echter wél één van de grote symbolen van de Ghost Busters, samen met het logo. De makers hadden de aantrekkingskracht van de omgebouwde ‘Caddy’ tijdens de productie schijnbaar niet naar waarde geschat. Iets wat tijdens Ghostbusters II en III grotendeels werd rechtgetrokken.

De Cadillac kwam terug als speelgoed (onder meer van speelgoedgigant Mattel), merchandise, werd geïncarneerd voor een animatiereeks met dezelfde naam en werd in de loop van de franchise zelf getrakteerd op grondige aanpassingen. Zelfs speelgoedfabrikant Lego overwoog om er een versie van op te nemen in z’n aanbod.

Geef commentaar
comments by Disqus