Legendarische Autofilms 1: Life on the Limit (2013)

Bekijk 5 foto's
Door: BV 04-06-2014

Omdat we je in dit dossier al de documentaire ‘Grand Prix: The Killer Years’ warm aanbevelen, voelen we ons verplicht om ook deze drie jaar jongere ‘1: Life On The Limit’ (op sommige markten ook wel gekend als simpelweg ‘1’) op te nemen. Het werk uit 2013 volgt immers net dezelfde lijn en gaat evenzeer over de opkomst van de Britse garageteams, de vele offers die de koningsklasse van de autosport eiste en de lange, moeizame strijd voor veiligheid.

Gemaakt voor cinema

In tegenstelling tot Grand Prix: The Killer Years is deze bijna dubbel zo lange documentaire gemaakt voor vertoning op het witte doek. Dat betekent evenwel niet dat ze zich vergrijpt aan "interpretaties" van de realiteit. Maar het betekent helaas wel dat ze zich, vooral het eerste uur, regelmatig verliest in pompende soundtracks en flitsende beelden die weinig of niets bijbrengen aan de geloofwaardigheid of diepgang van het verhaal. Gelukkig herpakt het stuk zich tijdens het tweede deel, waarin het relaas bijna net zo pakkend en meeslepend is als in de tv-documentaire.

De helden

Alweer, net als in Grand Prix: The Killer Years, haalt de documentairemaker heel wat helden van weleer voor de camera, afgewisseld met historische en nooit eerder getoonde beelden uit het era. Ook hier doen Emerson Fittipaldi, John Surtees en Jacky Steward hun relaas. 1: Life on the Limit kreeg echter ook toegang tot enkele piloten van vandaag, zoals de Brit Lewis Hamilton. Een duidelijke poging van de producent om ook de F1-fans van vandaag aan het beeld te lijmen. Oordeel gerust zelf of dat ook lukt.

Geef commentaar
comments by Disqus