Legendarische Autofilms Duel (1971)

Bekijk 20 foto's
Door: BV 17-07-2010

De jonge Steven Spielberg speelt hier met drie ingrediënten: een auto, een Peterbilt truck uit de jaren vijftig en een route door de woestijn. David Mann, gespeeld door Dennis Weaver, is een perfect gemiddelde zakenreiziger die halverwege de immense zandbak een roestige vrachtwagen wil inhalen. De bestuurder daarvan pleegt een eerder zware vorm van verkeersagressie.

I'd like to report a truck driver who's been endangering my life

Spielberg koos de Peterbilt omwille van z'n bijzonder ruwe en stoere uiterlijk. Tijdens het filmen zijn er verschillende gebruikt, maar slechts één exemplaar heeft het overleefd. De familiewagen van Mann is een Plymouth Valliant uit 1970. Een vierdeurs die schijnbaar een nauwelijks hogere topsnelheid heeft dan een 20 jaar oudere truck.

De Plymouth hoorde de lage positie van het hoofdpersonage op de sociale ladder te onderlijnen, maar de overlevering wil dat de Europese kijkers nog steeds onder de indruk waren van de radio en de automatische versnellingsbak. Amerikaanse overlevering uiteraard. De bestuurder van de truck komt nooit in beeld. Dat levert het enige interessante punt aan de film op... wie, of nog beter - wat, is hij?

Geef commentaar
comments by Disqus