Legendarische Autofilms Goldfinger "James Bond" (1964)

Bekijk 38 foto's
Door: BV 27-07-2010

Bond. James Bond. Sean Connery als de beste Britse spion aller tijden. En z'n speeltje, een Aston Martin DB5 met enkele "speciale opties". En natuurlijk een slechterik van een geheime organisatie die uit is op werelddominantie.

You'll kill 60,000 people uselessly. Hah. American motorists kill that many every two years

Bond reed met een Bentley, maar die had - zo klinkt het tenminste in de film - z'n tijd gehad. En dus wordt de Bentley vervangen door een Aston Martin DB5 - een optreden dat Aston Martin destijds geen windeieren legde. En dan te bedenken dat het management van de Britse autobouwer oorspronkelijk weigerachtig stond tegenover het idee.

Toen de film gedraaid werd, was de productieversie van de DB5 nog niet leverbaar. De filmploeg kreeg daarom de beschikking over een prototype. En omdat speciale effecten begin jaren zestig nog niet waren wat ze vandaag zijn, werden alle snufjes ook écht ingebouwd. En ze werkten ook echt, met inbegrip van de schietstoel voor de passagier. De filmwagen beschikte zelfs over meer gadgets dan er uiteindelijk gebruikt zijn. Zo kon Bond niet alleen een rookgordijn optrekken of een olievlek achterlaten; hij onder meer ook kraaienpoten aan boord. Er zijn verscheidene DB5's bekend waarvan de eigenaar beweert dat het de ‘echte' is. De filmploeg van weleer reageert daar nogal geamuseerd op en verwijst dan naar de onbekende snufjes.

Bond versleet in de loop der jaren nog heel wat wagens, maar weinig waren zo memorabel als de Aston Martin DB5. Gelukkig ging men toen niet voor plan B. Dan had de Britse topspion met een Corvette gereden...

Geef commentaar
comments by Disqus