Legendarische Autofilms The Driver (1978)

The Driver (1978)
Bekijk 8 foto's
Door: BV 03-08-2010

Een film met deze titel mag niet ontbreken in het overzicht. Het opzet is bijzonder simpel. Het gaat uiteraard niet over een taxi- of busbestuurder, maar over een bijzonder stuurvaardige jongeman die om den brode vluchtauto's bij overvallen bestuurt. Meer hoef je niet te weten. De scenaristen (als die er al waren) hebben nog geprobeerd er een verhaal rond te bouwen, maar faalden schromelijk.

I really like chasing you

The Driver draait rond mensen zonder naam (zoals The Detective, The Player, The Green Mask, enzovoort) die de ene keer elkaar achterna zitten en de andere keer door de politie op de hielen gezeten worden. Dat gebeurt in Amerikaans blik dat je doorgaans zo snel mogelijk uit je grijze hersencellen bant. Een Pontiac Firebird is al een lichtpunt, kun je nagaan.

Realisme is de achtervolgingsscènes naar aloude Amerikaanse traditie geheel vreemd. Zo wordt bovenstaande Firebird opgejaagd door een pick-up die drie maal zo oud is, dubbel zo veel weegt en half zo veel vermogen heeft, maar laat dat de pret vooral niet drukken. Gelukkig is de film zo onderbelicht dat het gebrek aan detail ook de totale afwezigheid van acteerkunsten camoufleert. Er is één klein lichtpuntje. Tijdens een ‘auditie' vernielt The Driver op methodische wijze een Mercedes SL. Oranje is immers écht de foute kleur voor die auto.

Geef commentaar
comments by Disqus