Legendarische Autofilms The Fast And The Furious (2001)

The Fast And The Furious (2001)
Bekijk 19 foto's
Door: AUTO55 28-04-2012

De meeste critici zullen hem eerder naar het kamp der B-films verwijzen, en wellicht niet onterecht, maar ze vergeten één ding: de prent heeft een wereldwijde tuningstorm veroorzaakt waar we nog steeds de sporen van zien, en gezien het succes ook een pak sequels in het zog.

Het verhaal, voor wat het voorstelt, gaat als volgt: de jonge FBI-agent Brian O'Connor (Paul Walker) infiltreert als Brian Spilner in de onderwereld van het racemilieu om een bende overvallers te pakken te krijgen. Zonder het eerst te beseffen sluit hij vriendschap met de leider van de bende, die Dominic Toretto heet en heldhaftig door Vin Diesel wordt neergezet. Uiteraard gaat er bij Brian na een tijd een lampje branden en om de zaken ‘ingewikkeld' te maken wordt hij verliefd op Dominics zus Mia (Jordana Brewster). Er zullen dus zware keuzes gemaakt moeten worden, want Brian heeft ook nog een carrière in het achterhoofd. Vergelijkingen met de actieprent Point Break uit 1991 (met Keanu Reeves en Patrick Swayze) kennen geen einde, want vervang surfen door racen en de grote lijnen liggen op tafel. Zeker niet oscarwaardig, een pak minder dan Point Break zelfs, maar wel dikke pret.

It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning

De echte sterren zijn natuurlijk de auto's. En er passeren er honderden de revue. Hoofdrollen zijn weggelegd voor een oranjegekleurde Toyota Supra uit 1995, een zwarte Dodge Charger '70 en - toch zeker wat de eerste helft van het gebeuren betreft - een felgroene Mitsubishi Eclipse 2G RS van eind jaren '90. Daarnaast worden ook een Mazda RX-7 FD, een Nissan 240SX S14 en een hoop zwarte Civics in coupévorm op de voorgrond geduwd om door de massa te worden herondekt. Ondertussen krijgt een Ferrari F355 Spyder het zwaar te verduren, wat ook geldt voor de Volkswagen Jetta van het meest klungelige personage uit de film. Die ziet een opgevoerde Honda S2000 langs zich voorbij scheuren tijdens een evenement dat Race Wars heet, en waar al eens een eigendomspapier van hand wisselt. We geven het maar mee.

Antiheld Vin Diesel kwam als grootste winnaar uit het verhaal, al mogen we dat gerust nuanceren. Sinds F&F wordt de man veeleer voor specifieke rollen gevraagd - op het in de vergeethoek gesukkelde Find Me Guilty na, waarin hij een lelijke gangsterbaas speelt die zichzelf vertegenwoordigt in de rechtbank - en hebben we zijn grote droom (een film over Hannibal de Veroveraar) nog niet op het witte doek zien passeren.

Op autogebied waren er uiteraard wel grote verschuivingen merkbaar, waarbij vooral Japanse imports in grote getale een extreme makeover zijn ondergaan. Zo werden er geslaagde, en veel meer minder geslaagde tweede levens gecreëerd. Dat heeft de tegenwoordige zoektocht naar een 'maagdelijk' tweedehands exemplaar er zeker niet makkelijker op gemaakt. Tuningbedrijven, tweedehandsverkopers en studiohuizen hebben er wel hun voordeel uitgehaald.

Geef commentaar
comments by Disqus