Autosalon van Brussel 2011 Renault

Renault
Bekijk 223 foto's
Door: BV 13-12-2010

Omdat Renault een uitgebreid gamma bedrijfsvoertuigen heeft, kan het in Brussel ook probleemloos alle nieuwigheden in z'n personenwagenprogramma tentoonstellen. Dat omvat onder meer een opgefriste Laguna, de kleine roadster Renault Wind en natuurlijk het nieuwe Vlaggenschip - de Latitude. Die bijna 5m lange conventionele drievolumeberline is verkrijgbaar met een twee- of drieliter dieselmotor. De Fransen profiteren ook van het Salon om twee speciale edities (de Twingo Miss Sixty en de Clio Ice Watch) in de kijker te rijden. Wat Renault echter minstens even veel zal opbrengen is het CO2-initiatief van de constructeur.

Dankzij het adopteren van start/stop-technologie krijgt Renault in het C-segment eindelijk een extra zuinige telg. In het Megane-gamma stoot de 1.5dCi dieselversie dankzij de gebruikelijke kunstgrepen in zowel de berline, Coupé als de break-vorm 104 gram of minder uit. Goed voor 15% overheidskorting.

Renault zet ook zwaar in op elektrische auto's en dat is de stand van de autobouwer in Brussel aan te zien. Alle vier de toekomstige elektro-modellen van het merk zijn er te bewonderen. De kleinste, en meest futuristische telg is de Twizy Z.E.. Deze 1+1-zitter haalt met zijn 15kW/20pk sterke elektromotor een snelheid van 75km/u en beschikt over een bereik van 100km, ruim voldoende voor gebruik in de stad. Dankzij zijn compacte afmetingen (lengte 2m30, breedte 1m13) kan de Twizy zo goed als ter plaatse draaien. In slechts 3,5 uur zijn de lithium-ion-accu's opgeladen.

De Zoe Concept is een compacte gezinswagen die zich vooral voor dagelijkse korteafstandsritten leent, maar ook wel al eens stad en agglomeratie kan verlaten. Dankzij een elektrische krachtbron van 54 kW/73pk ligt de topsnelheid bij 140km/u. Volgens de ontwerpers zou hij een actieradius van 160km halen. De 3m43 lange Zoe biedt plaats aan 3 inzittenden die simpelweg uit 3 verschillende interieuropstellingen kunnen kiezen.

Met zijn 4m82 en 5 zitplaatsen is de Fluence een heuse middenklasser. Hij beschikt over een vermogen van 70kW/95pk en max. koppel van 226 Nm. Zijn bereik ligt bij 160km.

Op het eerste gezicht lijkt de Kangoo Z.E. een doodnormale bestelwagen. Hij heeft echter een elektromotor met 95pk en 226Nm koppel, actieradius van 160km. Net als bij de Fluence en Zoë zijn er drie oplaadmodi. Bij een standaard oplading beschikken de lithium-ion-accu's na 4 à 8 uur opnieuw over hun maximale capaciteit. Als je de snellaadmodus via sterkstroom (440volt) inschakelt, wordt de laadtijd tot ca. 20 minuten ingekort.

En dan heeft Renault ook nog een studiemodel. Dat is de Dezir, het eerste wapenfeit van nieuwe ontwerper Van den Acker, dat debuteerde op het Autosalon van Parijs. Het oogt als een sportieve tweezitter, maar ook deze exoot is elektrisch aangedreven.

Geef commentaar
comments by Disqus