Autosalon van Brussel 2012 Renault

Renault
Bekijk 114 foto's
Door: BV 02-01-2012

Twee succesnummers van het Franse merk worden op de salonvloer geparkeerd in vernieuwde uitvoeringen. De Scénic-familie was met de aanpassingen voor 2012 zelfs nog niet eerder op een beurs te zien en mag zichzelf daarom het label wereldpremière opspelden. Aan de achterzijde van de Scénic en Grand Scénic werd nauwelijks iets veranderd maar de voorzijde werd grondiger versleuteld. Bij de vijfpersoons Scénic hebben de eerder zo kenmerkende slagtandvormige bumperstukken plaats gemaakt voor een modernere spiraalvorm. Daarnaast heeft Renault een hoogwaardiger uitstraling willen creëren met LED dagrijlichten, zwartglanzende elementen, verchroomde inzetstukken en nieuwe wieldesigns. In de loop van 2012 volgen voor de Grand Scénic dan nog nieuwe dakdragers en er zijn twee nieuwe kleuren gepland: Rouge Grenat en Bleu Majorelle. In het interieur leveren de nieuwe bekledingen (van stof of leder/alcantara) een bijdrage aan een meer luxe ambiance.

De twee bovenstaande monovolumes zijn Renaults eerste modellen die worden uitgerust met de nieuwe 1.6l en 110pk sterke dieselmotor met start/stop-systeem van het merk. Die verbruiken uiteraard minder dan voorheen. Het gemiddelde tikt nu af op 4,1/100km. De dCi 130 met 130 pk vervangt de 20% minder zuinigere 1.9. Het verbruik bedraagt 4,4l/100 km bij een CO2-uitstoot van 113 gr/km. Aanvulling krijgen de beide nieuwe diesels in het voorjaar van een turbo benzinemotor met 115pk. Ook nieuw is het zogenoemde Visio System, Renault's eigen variant van de reeds bekende veiligheidstechnologieën als rijstrookassistent en vermoeidheidsignalering. Verder is er voortaan steeds Hill Start-Assist en staan het populaire audiosysteem van Bose en het Carminat TomTom-navigatiesysteem opnieuw in de prijslijsten.

Renault heeft een nieuwe designchef en de Twingo is het eerste model waar die zijn stempel op kan drukken. Technische aanpassingen blijven beperkt, al zorgen aanpassingen op vlak van motorsturing, rolweerstand en interne wrijving sinds de lancering in 2008 wel voor een gemiddelde verbruiksdaling van 1,3l/100km. De uiterlijke aanpassingen zijn echter veel meer ingrijpend. Renaults kleinste krijgt een verjongingskuur met een complete gezichtstransplantatie. Geen enkel paneel werd over het hoofd gezien. Het doel: het jeugdige, speelse karakter van de eerste Twingo-generatie weer oproepen. Er zijn zelfs weer ronde lichtunits, ook al zijn het nu de mistlichten (die daardoor meteen gebombardeerd zijn tot standaarduitrusting). Achteraan is een bollere kofferklep met extra lichtblokjes het voornaamste nieuws. Er tussenin noteren we een compleet palet van 10 koetswerkkleuren, 18 dakstickers en stripings en een totaal van 23 verschillende wieldoppen en velgen.

De Fransen lanceren dit jaar een compleet gamma elektrische auto's en dat zal je geweten hebben. Niet alleen op de stand overigens, waar de eerder reeds aan het publiek voorgestelde Renault Kangoo Z.E. en Renault Fluence Z.E. in de verkoop gaan. Deze elektrische varianten van bestaande modellen krijgen in de lente het gezelschap van de Twizy en voor het jaareinde vervoegt de ZOE het elektrische aanbod van het merk. Renault wil liefst zo veel mogelijk mensen achter het stuur van z'n elektrische auto krijgen. Er is een testcentrum bij het Huis van de Toekomst, op 10 minuten van de Heizel, waar alle elektrische modellen van het merk getest kunnen worden. Renault voorziet een gratis shuttledienst.

Vernieuwing vinden we ook terug bij de drie concept cars op de Renault stand: Renault Rspace, Renault Frendzy en Zoé Preview. Alle drie zijn zij voorlopers van de nieuwe visuele identiteit die Renault vanaf 2012 op het hele gamma zal toepassen. Die nieuwe stijl wordt geïllustreerd door in het totaal zes concept cars die elk in het teken staan van een welbepaalde levensfase. Zo staat Renault R-space in het teken van de fase waarin we een familie stichten en Frendzy staat voor een perfecte combinatie van werk en vrije tijd. Zoé Preview is de voorloper van de 100% elektrische Renault Zoé die eind 2012 gecommercialiseerd zal worden.

Geef commentaar
comments by Disqus