Goed voorbereid op autovakantie: alle tips 4. De ideale reiskit

4. De ideale reiskit
Bekijk 32 foto's
Door: BV 25-06-2012

Als je wagen enkel beschikt over een kit om een lekke band te herstellen, dan wensen we je in de eerste plaats veel voorspoed en geluk onderweg toe. Want je moet al heel erg netjes lek rijden om de getroffen band ter plaatse te kunnen fiksen. Is de flank gescheurd, de opening te groot of is er een vervorming van het wiel en/of de velg opgetreden, dan kan je met je herstelkit eigenlijk weinig aanvangen. En zelfs als de penetratie compatibel is met de lapmiddeltjes die in de kit zitten, dan nog is het niet altijd eenvoudig om de probleemzone te bereiken. Je hoort het al, fan zijn we niet van die kits, en het afsluiten van een reisbijstandsverzekering is desgevallend geen luxe meer maar een must. Maar zelfs met een lekker ouderwets reservewiel en bijgeleverd krikje in de koffer, ben je nog niet van alle zorgen verlost.

Het begint al bij het los zetten van de wielbouten, waarvan we de eerste kwartdraai uitvoeren met het wiel rustend op de grond, anders draait het wiel, en niet de bout onder invloed van je krachtinspanning. Vaak zitten die krengen zodanig hard vast dat je je met het iele moersleuteltje van de constructeur een beetje voelt als David tegen Goliath. Om te zorgen dat je deze strijd wint, is het meenemen van een kruissleutel altijd aangeraden. Omdat dergelijke sleutels veel robuuster zijn en door hun lengte een groter moment kunnen overbrengen, gaan de moeren een pak makkelijker los. We doen dit allemaal liefst niet met blote handen, want banden en velgen zitten vaak onder een hoop smurrie en remstof. Een setje werkhandschoenen gaat dus mee in onze reiskit. Een flesje water, zeep en een rol toiletpapier horen daar eveneens bij. Niet alleen handig voor de accute grote dan wel kleine boodschap, maar ook om handen en materiaal na de ingreep weer proper te krijgen. In hetzelfde rijtje schrijven we dan ook een busje alcoholgel.

Wanneer we de wagen willen opkrikken op een zachte berm, is de kans groot dat de krik zich in de grond boort terwijl de auto koppig op de wielen blijft staan. Die krikjes zijn meestal wel prima in staat om het gewicht van de wagen te dragen, maar omdat ze zo compact zijn, is hun grondoppervlak gewoonweg te klein. Het is dan ook geen luxe om een klein, stevig houten plankje (van zeg maar 25 op 25cm, maar we komen het heus niet nameten) in je reiskit te stoppen, die als basis kan dienen voor je krik. Een dekentje of kussentje voor de knieën maakt de klus een pak comfortabeler. En omdat een lekke band evengoed 's nachts kan optreden, is het een goed idee een hoofdlamp met een setje verse batterijen te voorzien. Een lamp die je met de hand kan opladen is ook altijd handig gereedschap.

Er zijn een heleboel andere zaken die hun nut bewijzen aan boord: wat kleingeld voor wanneer je kredietkaart faalt bij het tolhuisje of parkeerplaats, een 12V-autolader voor de mobiele telefoon, splitter van de 12V uitgang voor de bezigheidsapparatuur van de kinderen, een spray insektenverwijderaar om hardnekkige beestjes van de voorruit te verwijderen, de reservesleutels van de wagen die je aan je copiloot toevertrouwd ... en natuurlijk neem je voldoende water, kleine porties fruit of andere snacks en enkele vuilniszakjes mee voor onderweg. Maar één ding mag in geen enkel geval ontbreken, en dat is een uitgebreide medische trommel. Denk eraan dat de wettelijke verbanddoos niet toereikend is voor kleine ongemakjes of ziektes onderweg. De apotheek biedt je graag een vollediger exemplaar aan, maar zelf samenstellen is perfect mogelijk. In functie van jouw medische voorgeschiedenis en die van de rest van het gezin, voorzie je best de courant benodigde medicijnen. Daarnaast zijn snelle lapmiddeltjes tegen buikloop, hoofdpijn, koorts en misselijkheid eveneens onontbeerlijk. Een pincet (splinters!), tekentangetje, insectengifzuiger, schaartje, setje pleisters, uitwendig ontsmettingsmiddel, een pakje compressen, watten, medische tape, windels ... éénmaal je aan het verzamelen slaat, wordt al snel duidelijk wat binnen handbereik moet liggen onderweg.

Laat de opgenoemde hulpmiddelen heel het jaar door in je auto, als daar genoeg plaats voor is in de koffer. Het bespaart je de jaarlijkse zoektocht naar dergelijke spullen en wie weet - ze zouden wel eens van pas kunnen komen op een kortere rit, dichter bij huis. Vergeet desgevallend wel niet regelmatig de geldigheid van de artikelen te controleren uiteraard. Verderop in het dossier geven we je nog wat extra tips mee, voor wie al wat meer knutselwerk aandurft onderweg. Vooraleer je nu je bagage in de koffer propt, werpen we in de volgende aflevering een kritische blik op de af te leggen route.


Te onthouden: kruissleutel - werkhandschoenen - kniekussen - plankje voor de krik - (hoofd)lamp - batterijen - fles water - toiletpapier - alcoholgel - 12V splitter - autoladers gsm - insektenverwijderaar - reservesleutels wagen - uitgebreide medische trommel - proviand voor onderweg - vuilniszakjes - deken - kleingeld

Geef commentaar
comments by Disqus