Navigatie De GSM als wegwijzer

De GSM als wegwijzer
Bekijk 2 foto's
Door: BV 01-05-2006
Dit dossier zou niet volledig zijn zonder deze nieuwe trend te signaleren. De zaktelefoon dient zich aan als autonoom mobiel navigatiesysteem. Wij zijn niet laaiend enthousiast voor wat gebruik in de wagen betreft, maar als begeleidende padvinder voor een fiets- of wandeltocht ziet het er al anders uit.

Op Europees vlak stelt men een duidelijke terugloop vast van de PDA als navigatietoestel ten voordele van de GSM (+ 68,7% in 2005). Dat de zaktelefoon de weg wijst, heeft niet alleen te maken met de mogelijkheid tot integratie van een GPS-ontvanger in het toch al kleine ding, maar zeker ook met de evolutie die het niet langer noodzakelijk maakt de benodigde gegevens ‘on-board’ te hebben. Wie enigszins vertrouwd is met navigatie, weet dat we niet zonder software kunnen voor de positiebepaling en routeberekening. In de nabije toekomst zullen telecomoperatoren via hun UMTS of GPRS netwerken (vergelijk het met breedband-Internettoegang thuis) zaktelefoons in staat stellen de weg te wijzen zonder dat de nu noodzakelijke software in het toestel zelf dient aanwezig te zijn. Dat maakt dat ook eenvoudigere zaktelefoons navigatiehulp zullen kunnen bieden. De cellen van het telefoonnetwerken kunnen o.a. helpen bij de positiebepaling (zeker in stedelijk gebied) en de nodige software kan men online opvragen. De gebruiker betaalt voor wat men gebruikt. Bij het Duitse ‘Mobilcom’ wordt nu al een alles omvattend ‘flat-rate’ tarief voor hoogstaande navigatiefunctionaliteit van 9,95 euro/maand aangekondigd.

De belangrijkste voordelen zijn de onvoorwaardelijke mobiliteit van het systeem, dat overal bruikbaar is en ons ook de weg kan tonen van een parkeerplaats tot de eindbestemming. Als nadelen noemen we het lastige tot onveilig gebruik in de wagen, alweer de beperkte schermmaat en de slechte verstaanbaarheid van de gesproken begeleiding. Wie zijn GSM wil opwaarderen tot navigatiesysteem, kan terecht bij Route 66, TomTom en ViaMichelin voor ‘ad-ons’. Controleer grondig of merk en type van GSM deze upgrade wel toelaten.

Een opgemerkte nieuwkomer is de Mio A701, die een telefoon, zakcomputer en satellietnavigatie verenigt in de handpalm. Het is een tri-band/GPRS zaktelefoon met Bluetooth™-technologie en 2,7" TFT aanraakscherm, dat ook dienst doet voor de navigatie en PDA met 192 MB intern geheugen, uitbreidbaar tot 2 GB via SD- of MMC-geheugenkaarten. Een ingebouwde camera met 1,3 megapixel resolutie staat ook op de specificatielijst. Het volwaardige navigatiesysteem maakt gebruik van een geïntegreerde SiRFstar III GPS-ontvanger, biedt een voetgangersmodus, een kompas tot zelfs de mogelijkheid om GPS-coördinaten in te geven als bestemming. Bellen en navigeren kan simultaan. De autonomie van de accu bedraagt 4 uur spreektijd, tot 200 uur stand-by. (Prijs: 649 euro incl. Benelux kaarten en hoofdwegen van Europa voorgeïnstalleerd + kaarten van Europa op DVD.) Bij Samsung is er de D720, eveneens met camera en Bluetooth. (Prijs: 699 euro)

Geef commentaar
comments by Disqus