Autosalon Brussel 2005 Suzuki

Suzuki
Bekijk 3 foto's
Door: REDACTIE 29-12-2004
Suzuki beloofde voor het afgelopen jaar een grondige revitalisering van het aanbod, onder meer door de introductie van compacte dieselmotoren in nagenoeg het hele gamma, en hield woord. De 1.3 DDiS kwam onder de motorkap van de Wagon R en de Ignis 5-deurs (die ook nog eens werd vernieuwd), er is een 1.5 voor de Jimny en ook de grote Grand Vitara XL-7 -die dit jaar aan het aanbod werd toegevoegd- heeft een zelfontbrander tussen de voorwielen. Inspanningen die in ons dieselminnend land, geholpen door enkele gemoderniseerde modellen, leidden tot een verkoop van 5.100 stuks. Daarmee haalt het merk een aandeel van 1,11% tegen 1,05% vorig jaar. Voor 2005 wordt dan meer gemikt op een totale verkoop van 7.000 stuks. Volgens de constructeur is dat vooral door de nieuwe Swift een realistisch streefcijfer. Het karaktervolle model is evenwel niet geschikt voor het vrijetijdsvoertuigensalon. Suzuki toont dan maar de JWRC-rallywagen die de succesvolle Jimny zal opvolgen. Zo krijgt het publiek toch nog een nieuwe Swift te zien. De productieversie wordt in april gecommercialiseerd, snel gevolgd door een GTI-uitvoering. Een Cabriolet komt begin 2006.

De compacte (1,60m breed en 3,62m lang) Jimny ondergaat begin 2005 enkele kleine aanpassingen, waarmee op het Salon kennisgemaakt kan worden. Uiterlijk verandert er nauwelijks wat; er is een nieuw logo op de grille, er zijn nieuwe velgen, twee frisse koetswerkkleuren en de mistlichten werden beter in het bumperdesign geïntegreerd. Vooral binnenin wordt een stap vooruit gezet. De bekledingen zijn voortaan beter afgestemd op de smaak van de Europeanen, alle zitmeubilair is aangepast, er is een volledig nieuw, moderner ogend dashboard en ook de middenconsole werd gewijzigd. De 1.3l benzinemotor onder de kap is vanaf dit jaar uitgerust met variabele kleppentiming. Daardoor is die voortaan 82pk sterk (-1pk, maar het vermogen komt 500 omwentelingen eerder vrij) terwijl het koppel op 110Nm gehandhaafd blijft. De 1.5 DDiS turbodiesel (Renault-origine) levert 160Nm en 65pk. De versnellingsbakken (handgeschakelde vijfbak of viertrapsautomaat) krijgen een aangepaste eindreductie. De aandrijflijn met Drive Select 4x4 aandrijfmodus wordt voortaan gestuurd via drie knoppen op het dashboard. Dat maakt de tweede selectiepook in het interieur overbodig. De Jimny is er in een gesloten en een cabrio-versie. Op de salonvloer staan ook twee speciale reeksen; de Evergreen en de Vanity.

Niet aan specifieke wijzigingen onderhevig, maar wel op maat gesneden van het Salon zijn de Liana en de verschillende uitvoeringen van de Grand Vitara. Suzuki stelt exemplaren tentoon in zowel de vrijetijds- als de bedrijfsuitvoering.

Geef commentaar
comments by Disqus