In Car Entertainment Zaktelefoon en PDA

Zaktelefoon en PDA
Bekijk 4 foto's
Door: REDACTIE 05-07-2007

De GSM is al langer veel meer dan een zaktelefoon: telefoneren maakt immers een alsmaar kleiner deel uit van het totale gebruik van dit soort mobiele begeleiders. De hedendaagse zaktelefoon leunt strek aan bij een PDA (elektronische zakcomputer - personal digital assistant) met agendafuncties, maar bevat tevens een digitale fotocamera, MP3-muziekspeler, enz. De compacte afmetingen en zijn lichte gewicht maken dat we nog meer gaan verlangen, zoals geïntegreerde navigatie.

Nokia is er in elk geval al klaar voor met de 6110 Navigator (< 500 €) en N95 (< 800 €). Het Nederlandse Route 66 levert de navigatiesoftware. Naast een meegeleverd basispakket kan extra kaartinformatie op maat van de persoonlijke behoeften worden gedownload uit het - mobiele - web. Zo kan men bv. tijdens een wandeling door Rome de informatie van de directe omgeving binnenhalen.

Wanneer zaktelefoon en PDA teveel synergie gaan vertonen, heeft men het over ‘smartphones'. Een voorbeeld daarvan is de Motorola MC35 (+/- 650 €), die een zaktelefoon, een zakcomputer, GPS-navigatie, digitale camera en barcodescanner bundelt in één compacte en robuuste behuizing. Motorola's nieuwkomer is bestand tegen het harde dagelijkse leven, zowel op kantoor als buitenhuis. Een Intel XScale PXA270 416 MHz processor is het zenuwcentrum van de MC35. Microsoft Windows 5.0 Phone Edition is het gekozen besturingssysteem.

Met WiFi en Bluetooth kan men vlot draadloze verbindingen maken naar hotspots, netwerken, printers en andere randapparatuur of accessoires. E-mail, Internet raadplegen, maar ook het werken met bedrijfskritische applicaties worden overal mogelijk.

Apple gaat dezelfde weg op met zijn verleidelijke ‘iPhone'. Dit nieuwe product weegt 135 gram en verenigt telefoonfuncties - Quad-band! - met een iPod muziek- en videospeler, een 3,5" breedbeeld aanraakscherm, Internetcommunicatie, E-mail diensten en navigatie. Het grote aanraakscherm biedt volgens Apple een revolutionaire gebruikersinterface met grote, functionele aanraakschermen en vooruitstrevende software. Bluetooth en WiFi geven als draadloze connectiviteit present.

Tv-programma's bekijken in de auto wordt mogelijk gemaakt voor DVB-T, maar daarnaast bestaat er ook nog DVB-H, als speciale norm voor video broadcasting. DVB-H is berekend op het versturen van televisiebeelden naar handsets zoals PDA's en GSM's. Momenteel wordt via verschillende forums en commissies gestreefd naar een universeel technologieplatform, dat een heel gamma van broadcast-diensten kan verwerken op handsets van verschillende fabrikanten. Mobiele TV op basis van DVB-H creëert nieuwe mogelijkheden op de telecommunicatiemarkt en in de media-industrie. In de zomer van 2005 demonstreerde Siemens al een DVB-H-testsysteem, dat niet alleen live televisie- en radio-uitzendingen aanbood, maar ook speciaal hiervoor bewerkte videostreams.

DVB-H houdt specifiek rekening met een minimaal energieverbruik, zodat de batterij van de zaktelefoon niet abnormaal vlug is opgebruikt. De gegevens worden in pakketjes doorgestuurd en in een buffergeheugen opgeslagen, om ze vervolgens te verwerken voor weergave. DVB-H loopt via een extra kanaal en wordt via antennes uitgezonden. Het loopt dus naast GPRS of UMTS voor data en spraak. Volwaardige ‘streaming video' zou zelfs bij UMTS al vlug tot problemen leiden wanneer een relatief groot aantal gebruikers die dienst zouden benutten. Met het versturen van pakketjes over een eigen kanaal, wordt de beschikbare bandbreedte van het UMTS-netwerk niet beïnvloed en blijven alle diensten - spraak, data en video - maximaal operationeel. Gezien de scheiding van de Tv-ontvangst en UMTS, is ‘Video on demand' dan weer niet mogelijk. Analisten geloven dat tegen 2010 wereldwijd meer dan 124,8 miljoen mensen gebruik zullen maken van Mobiele TV.

Geef commentaar
comments by Disqus