Was je auto als een pro 4. Basis: waar en wanneer

4. Basis: waar en wanneer
Vergroot foto
Door: BV 05-08-2013

Vooraleer we dieper ingaan op de verschillende voorwerpen die in je waskit horen te zitten, schetsen we eerst even de ideale omstandigheden waarin de wasbeurt dient te gebeuren. Een auto wassen kan je overal, en we spreken uit persoonlijke ervaring. Op de beregende parking van een grootwarenhuis? Deden we. Met een geleende emmer vol bruine smurrie in een zonovergoten grootstad ergens in Midden-Afrika? Ging zonder moeite. Om 5u 's ochtends achter een verlaten tankstation, met een flesje ruitenreiniger en een doosje wegwerpzakdoekjes? Die supercar heeft het ook overleefd. Omdat het kan, wil nog niet zeggen dat het ook zo hoort. Was je je duurbetaalde vierwieler bij je thuis op de oprit, hou dan rekening met volgende zaken.

1. Weer fel zonlicht. We weten het, een mooie dag nodigt uit voor een stevige poetsbeurt, maar zoek ofwel de schaduw op, of wacht tot de bewolking de zon een tijdje zoet houdt. Een carport kan in deze situatie een prima locatie zijn. De lak van een wagen die maar even in de zon staat, warmt bliksemsnel op, wat er toe leidt dat het spoelwater veel te snel verdampt. Kringen en strepen zijn dan je ongewenste gast. Bovendien kan je vergeten om op die manier degelijk de ruiten te reinigen, laat staan een waxlaag aan te brengen, want die verpoedert nog voor je ze hebt kunnen afnemen. Geen enkele stap in het wasproces - ook het drogen niet! - is goed af met de zon, geloof ons. Kan je echt niet anders, behandel dan enkel kleine oppervlakken per keer.

2. Controleer de ondergrond. Een ideale bodem is er eentje die enerzijds belet dat vuil opnieuw kan opspatten als je de waterstraal verkeerd richt, en anderzijds voldoende grip geeft aan jezelf wanneer hij nat is. Een gepolierde betonnen vloer schittert in het eerste criterium, maar faalt jammerlijk wat de tweede vereiste betreft. Een zanderige grond is hier zowat de tegenpool van. Wij hebben goede ervaringen met een grindbodem, omdat hier geen plassen op blijven staan, al zijn de keitjes niet de beste vrienden van je knieën en dien je uit te kijken met een hogedrukreiniger, om evidente redenen. Klinkers, ruwe tegels of asfalt zijn prima ondergronden, voor zover ze goed afwateren.

3. Hou rekening met het seizoen. Denk je bij deze raad meteen aan de winter, dan let je goed op. Inderdaad, als het buiten vriest zal ook je spoelwater niet lang in vloeibare toestand verkeren. Een auto wassen in dergelijke omstandigheden blijft mits wat creativiteit weliswaar nog steeds mogelijk, maar we raden het ten zeerste af. Ook de andere seizoenen kunnen onaangename verrassingen in petto hebben. Met name pollen zijn een vervelend goedje, die je vooral kan missen tussen verschillende waxlagen in. Het is daarom raadzaam om je waxsessie in te plannen net nadat een regenbui de lucht wat heeft gezuiverd.

4. Draag aangepaste kleding. Het lijkt wel van die algemene raad uit een brief van de lagere school vooraleer je op daguitstap vertrekt, maar we kunnen - alweer - uit ervaring spreken dat je velgen zuiver borstelen geen taak is die samengaat met een geklede broek. Of dito schoenen. Hou rekening met spatten vuil, water, zeep en draag eventueel latex wegwerp handschoenen indien je huid het (soms agressieve) water niet goed verdraagt. Verwijder eveneens juwelen, zoals ringen en horloges, teneinde de lak niet te beschadigen na een onhandig manoeuvre.

5. Werk bij voorkeur in daglicht. In het donker kun je onmogelijk alle onregelmatigheden of vuile zones spotten. Wens je de wagen binnen te wassen - in een garage bijvoorbeeld, zorg dan voor overvloedig en liefst aangepast licht. Let desgevallend goed op of je naburige toestellen of wagens niet onbedoeld nat maakt uiteraard. Je zou de eerste niet zijn ...

Geef commentaar
comments by Disqus