Autologo's en hun geschiedenis Ferrari

Ferrari
Vergroot foto
Door: AUTO55 04-11-2013

Dat er over een legendarisch merk als Ferrari allerlei verzinsels de ronde doen, is niet abnormaal. Zo is er bijvoorbeeld het fabeltje dat het steigerende paard in het logo naar het wapenschild van Stuttgart verwijst, de thuisstad van grote rivaal Porsche. Maar niets is minder waar.

De 'Cavalino Rampante' dook voor het eerst op in 1929 om de Alfa Romeo's van Enzo Ferrari te sieren. De afbeelding verwijst naar het symbool dat ooit op het jachtvliegtuig van Francesco Baracca pronkte, een heldhaftige jachtpiloot uit de Eerste Wereldoorlog. Nadat Baracca niet minder dan 34 vliegtuigen uit de lucht had geschoten, sneuvelde hij. Na zijn dood hernamen zijn collega's het silhouet in het zwart als teken van rouw en vroeg Francesco's moeder aan Enzo Ferrari om het te gebruiken als geluksbrenger op zijn raceauto's.

Aanvankelijk werd het steigerende paard afgebeeld op een wapenschild vergezeld van de letters SF, voor Scuderia Ferrari. Sinds 1947 maakt men gebruik van een verticaal opgestelde rechthoek, zonder initialen en met integratie van de merknaam. De gele achtergrond verwijst naar Modena, de geboorteplaats van Enzo Ferrari. Het logo is doorheen de jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven.

Geef commentaar
comments by Disqus