Noodhulp GM, Ford en Chrysler NIET door senaat

Noodhulp GM, Ford en Chrysler NIET door senaat
Vergroot foto
Door: BV 12-12-2008

De Amerikaanse Senaat heeft donderdagavond laat het door het Amerikaanse Congress opgestelde noodplan voor de drie grote Amerikaanse autobouwers verworpen. De wet, die een totaal van 15 miljard dollar zou vrijmaken, werd met 52 tegen 35 verworpen. In de Amerikaanse Senaat is een meerderheid van tenminste 60 stemmen nodig.

Dit betekent niet dat de Amerikaanse autobouwers de staatsteun helemaal mislopen. Wellicht volgt er een inmiddels derde onderhandelingsronde met het Congress, die meer rekening zal houden met de opmerkingen van de senatoren. GM, Ford en Chrysler vroegen in het totaal 34 miljard dollar, maar werden er slechts 15 toegezegd. Dat zou voldoende geweest zijn om de drie tot de lente overeind te houden. Dan is de Obama-administratie aan de macht, en die heeft reeds te kennen gegeven de Amerikaanse auto-industrie niet te laten vallen.

Een derde onderhandelingsronde met het Congress kan nog dit jaar plaatsvinden, maar de Senaat komt dit jaar niet meer bijeen. De facto betekent dat dat de automakers dit jaar niet meer over de fondsen kunnen beschikken. Dat is vooral slecht nieuws voor General Motors, wier kapitaal zonder extra kredieten nog dit jaar opdroogt.

Geef commentaar
comments by Disqus