Italie trekt snelheidslimiet op naar 150km/u

Italie trekt snelheidslimiet op naar 150km/u
Vergroot foto
Door: BV 30-07-2010

De Italiaanse overheid heeft beslist de snelheidslimiet op de autosnelwegen op te trekken van 130 naar 150km/u. Dat gebeurt evenwel niet constant, en ook niet overal. Matrixborden die worden gebruikt om in de spits een lagere snelheidsbeperking weer te geven (om de verkeersstroom te optimaliseren), zullen nu ook aangewend worden om op bepaalde snelwegen een snelheid tot 150km/u te afficheren. Bijvoorbeeld in de Povlakte. En enkel als de omstandigheden het rechtvaardigen.

In recente tijden is Italië het eerste land dat z'n snelheidslimiet optrekt, maar ook Oostenrijk experimenteerde ermee. Onder de projectnaam "Tempo 160", liep er een testproject waarbij een variabele snelheidsbeperking tot 160km/u werd ingevoerd op een specifiek stuk snelweg. Verrassend genoeg waren de resultaten eenduidig postief; minder vervuiling, minder filedruk en zelfs minder ongelukken. Het project werd er evenwel zonder gevolg geklasseerd.

Italië geeft de automobilist niet alleen meer ruimte om met z'n rechtervoet te spelen; het zal tegelijk strenger optreden. Bestuurders jonger dan 21 jaar, of wie z'n rijbewijs nog geen drie jaar in het bezit heeft, mogen nu geen druppel alcohol meer op hebben.

Geef commentaar
comments by Disqus