BMW laat i3 parkeren zonder chauffeur

Bekijk 2 foto's
Door: ADD 17-12-2014

Snel iets mompelen tegen het horloge om zijn pols en Michael Knight kon zijn wonderauto KITT de hoek om laten buigen. Wat in de eighties tv-serie "Knight Rider" het tv-publiek verrukte, lijkt nu werkelijkheid te worden.

Volledig automatische parkeerassistent

BMW heeft namelijk een van zijn testvoertuigen op basis van de kleine elektrische i3 uitgerust met een volledig automatische parkeerassistent, die door een Smartwatch geactiveerd wordt. Vier laserscanners herkennen de omgeving en vermijden autonoom obstakels zoals pilaren of verkeerd geparkeerde auto's. De positie wordt door middel van sensoren in de parkeergarage en digitale kaarten bepaald omdat gps-signalen er onbetrouwbaar zijn.

Op die manier vindt de auto volgens BMW alleen zijn weg naar de eerstvolgende vrije parkeerplaats. Daar aangekomen, schakelt de i3 zichzelf automatisch uit en vergrendelt hij de portieren. Het ganse werkt ook andersom. Als de auto een signaal krijgt dat hij moet komen, berekent het systeem de tijd die de bestuurder nodig heeft om de parkeergarage te bereiken en start de auto zodanig dat die net op tijd aan de uitgang van de parkeergarage arriveert.

Gedaan met botsen

Die vier laserscanners bewijzen trouwens niet enkel hun nut bij het parkeren. Tijdens een potentiële botsing beloven ze ook een volledige bescherming. Als een obstakel bij het manoeuvreren te dicht komt, zal de auto automatisch remmen en voorkomt zo een crash.

BMW hoopt deze i3 in januari op de technologiebeurs CES in Las Vegas te presenteren.

Geef commentaar
comments by Disqus