De wereld is gek op deze auto's. Wij minder...

In Europa is de VW Golf sinds jaar en dag de bestseller. Maar rij eens in de VS rond en je zal merken dat de kans Elvis Presley tegen het lijf te lopen groter is dan een Golf te zien. Ander land, andere autoliefdes. En die zijn vaak verrassend verschillend van wat wij leuk vinden.

China

De Wuling Hongguang is een busje dat aan zeven tot acht personen plaats biedt. Met 750.000 verkochte exemplaren is het de Chinese nummer één. Dit ruimtewonder is het resultaat van een joint venture tussen SAIC, GM en Wuling en wordt in India door GM als Chevrolet Enjoy verkocht.

Rusland

Sinds 1970 is Lada heer en meester in het voormalige tsarenrijk. De meestverkochte auto is er de Lada Granta met 152.810 stuks in 2014. Je betaalt er zo'n 300.000 Roebel voor, dat is net geen 4.000 Euro.

Argentinië

In dit voetbalgekke land neemt de Volkswagen Gol met 29.667 verkopen de toppositie in. Het bestaat uit oudere Golf- en Polo-onderdelen en wordt in Brazilië gebouwd.

USA

In de VS luidde het vorig jaar "Back to the Future". De gedaalde olieprijzen zorgden voor een brandstofverslindende top drie: Ford F150, Chevrolet Silverado en Dodge Ram. De F150 mag er trouwens voor het 33e achtereenvolgende jaar het kroontje van bestverkochte voertuig opzetten.

Groot-Brittanië

In het Verenigd Koninkrijk is motorsport bijna heilig en dat heeft zo zijn neerslag. De Ford Fiesta prijkt er voor het zesde jaar op rij op de eerste plaats, gevolgd door broer Focus en de Vauxhall (Opel) Corsa.

Australië

Down Under heeft Toyota momenteel de touwtjes stevig in handen. De Toyota Corolla gaat er net als vorig jaar met de verkoopsoverwinning lopen. Op de voet gevolgd door de Mazda 3.

Japan

Big in Japan zijn momenteel de "Kei Cars". Deze mini-auto's, vaak in de vorm van een schoendoos, zijn zo populair vanwege de fiscale stimulansen. Voor het eerst sinds 2008 is zo'n kleintje er de absolute nummer één: de Daihatsu Tanto. Bij de 'normale' auto's behoudt de Toyota Aqua zijn pole position van vorig jaar.

Griekenland

De Euro-rebellen zijn gek op de Toyota Yaris. De automarkt kende er trouwens een dramatische instorting. In 2013 daalde de verkoop van bijna 280.000 naar nauwelijks 60.000 exemplaren. Vorig jaar was er een licht herstel met 80.000 verkochte auto's.

Turkije

Turkije kreeg vorig jaar een nieuwe leider: De Renault Fluence verdrong de Fiat Linea van de eerste plaats. De nummer drie is de Toyota Corolla.

Indië

De Maruti Alto staat al tien jaar onbetwist vooraan in India. De kleine auto is ei zo na inwisselbaar met een oude Suzuki Alto.

Geef commentaar
comments by Disqus