De 10 beste achtervolgingen in films

In het Auto55.be-dossier met legendarische autofilms wordt er wel eens vaker een gasklep opengetrokken, al is het zeker geen must. En anderzijds zijn er ook films waarin de auto nauwelijks een rol speelt, maar waarin wel een achtervolgingscène zit om duimen en vingers bij af te likken. Dit zijn volgens ons de 10 beste achtervolgingen uit de filmgeschiedenis.

Death Proof (2007)

Deze achtervolging heeft het allemaal - ze is op het platteland, perfect in beeld gebracht, behoorlijk realistisch, waarlijk spannend, kent onverwachte wendingen en heeft een verrassend einde. Alles wat andere voorbeelden op deze lijst missen of onvoldoende hebben.

Lees meer

Bullit (1969)

Bullit heeft één van de meest iconische en bekende achtervolgingscènes uit de geschiedenis, waarin Steve McQueen een groene Ford Mustang door de straten van San Fransisco jaagt. De scène is mee verantwoordelijk voor de Oscar die Bullit in de wacht sleepte voor beste montage.

Lees meer

Ronin (1998)

Robert De Niro die aan het stuur van een Peugeot 406 door de straten en tunnels van Parijs raast om een BMW 5-Reeks in de bumper te bijten.

Lees meer

Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (1981)

In verschillende Indiana Jones-films zitten pareltjes van achtervolgingscènes, maar wij kiezen hier voor een stuk uit Raiders of The Los Ark. Daarin zit Indiana Jones op een paard een kolonne Duitsers achterna, kaapt hij de vrachtwagen in het midden van de kolonne en schakelt hij vervolgens één voor één de tegenstand uit. In de woestijn met voertuigen uit de jaren dertig en veertig. Briljant.

The Italian Job (1969)

We loven het origineel uit 1969. De film waarin de Britten een miljoen aan goud stelen in Turijn en dat met drie Mini’s de stad uit racen, op de hielen gezeten door het voltallige Italiaanse politiecorps. De achtervolging gaat door shoppingcentra, tunnels en over de daken. Een pareltje.

Lees meer

Top Gun (1986)

Een achtervolgingscène in Top Gun? Het zit er vol van! Akkoord, er komt geen auto aan te pas, maar al die luchtacrobatie van Tom Cruise en Val Kilmer is ook achtervolging. Alleen nog wat straffer.

James Bond: The Man With The Golden Gun (1974)

James Bond leverde al vele memorabele achtervolgingen op. Wij kiezen hier echter voor één van de minder bekende, uit The Man With The Golden Gun. In een nogal schaamteloos staaltje productplacement zit Roger Moore in een AMC Hornet de huurmoordenaar Scaramanga achterna. Die rijdt toevallig in net hetzelfde product. En goed kan je die auto’s niet noemen, dus ze schuiven, springen en hotsen dat het een lieve lust is. En dan is er ook nog een jump.

Gone in 60 Seconds (1974)

We hebben het over het origineel uit 1974, dat alleen een plaatsje in deze top verdient omwille van de lengte van de achtervolgingscène. Aan het einde van de film zit de arm der wet een gele Ford Mustang met bijnaam Eleanor (die zat ook in de remake uit 2000) zo maar eventjes 45 minuten op de hielen.

Lees meer

The French Connection (1971)

De nog jonge Gene Hackman zit in The French Connection geen auto maar een bovengrondse trein achterna. De scène kwam er al kort na Bullit (deze film is slechts 2 jaar jonger) en de regisseur wou na die film - die de lat erg hoog legde - absoluut geen achtervolging tussen auto’s schieten.

Lees meer

Vanishing Point (1974)

In de cultfilm Vanishing Point zit niet zo veel plot. Maar het is wel van begin tot eind, van Colorado tot Frisco, één grote achtervolging.

Lees meer
Geef commentaar
comments by Disqus