Talloze BMW's soms onbestuurbaar

Vergroot foto
Door: ADD 25-02-2016

Je geeft een draai aan je stuur, maar je auto rijdt rechtdoor - een nachtmerrie voor de meeste automobilisten. En toch is dat exact wat BMW-eigenaars kunnen meemaken die met een met de zogenaamde Active Steering uitgeruste BMW rijden. Volgens het Duitse TV-programma “Marktcheck” valt die namelijk tijden het rijden geregeld uit. Met een zwaar stuur dat niet meer luistert tot gevolg.

Active Steering?

Afhankelijk van de snelheid past Active Steering zich aan de stuursituatie aan en maakt de stuurhoek van de voorwielen kleiner of groter. Bij het parkeren bijvoorbeeld leidt een minimale stuurbeweging dan tot een grotere wieluitslag. BMW belooft dat het systeem “niet alleen het comfort bij het parkeren verhoogt, maar ook de wendbaarheid en de veiligheid bij hoge snelheid.”

Toch niet zo veilig

in hectische rijomstandigheden kan dat leiden tot verwarring en ongevallen
Precies bij die verhoogde veiligheid wringt het schoentje. Twee BMW-rijders meldden namelijk aan het TV-programma dat hun actieve besturing soms plotseling uitvalt tijdens het rijden – wat in hectische rijomstandigheden kan leiden tot verwarring en dus een ongeval kan veroorzaken. In beide gevallen hebben diverse BMW-garages de fout ondanks verschillende soms dure ingrepen niet kunnen verhelpen. Bovendien wijst het programma op tal van berichten op internetfora waar het probleem besproken wordt.

Niets aan de hand, zegt BMW

In een verklaring aan de redactie van het TV-programma beweert BMW dat er geen veiligheidsproblemen zijn. "Er kan in sommige zeldzame gevallen een tijdelijke storing van Active Steering optreden. [...] Het uitvallen heeft [...] echter geen invloed op de verkeersveiligheid van het voertuig ", aldus de BMW Duitsland.

Weggegooid geld?

Voor Active Steering vraagt BMW bijvoorbeeld op de X5 meer dan € 1.000 extra. Misschien toch maar beter twee keer nadenken vooraleer je dat geld richting Beieren stuurt.

Geef commentaar
comments by Disqus