Dit zijn de 9 betrouwbaarste occasies die je kan kopen

De Duitse keuringsinstantie Dekra onderwerpt elk jaar niet minder dan 15 miljoen wagens aan de periodieke keuring. Van de resultaten daarvan houdt de instantie netjes statistieken bij. Elk defect wordt er per merk en model genoteerd en dat levert elk jaar een lijstje op van de auto’s die de beste occasie zouden zijn. Statistieken die overigens weinig of niets te maken hebben met pannes of pechtstatistieken, want een auto met panne dient zich doorgaans niet op de keuring aan. Hieronder vind je de winnaar per categorie.

Topsegment: Mercedes CLS

Mercedes toonde in de zoektocht naar een meer trendbelust en jonger publiek opvallend veel durf toen het in 2004 de eerste CLS introduceerde. De tweede generatie kreeg minder zuivere lijnen, maar is wel de betrouwbaarste van de twee. Z’n techniek is gebaseerd op die van de Mercedes E-Klasse.

Middenklasse: Volvo S60 / V60

Dekra maakt onderscheid tussen de compacte middenklasse en de iets grotere middenklasse. Wat we in België respectievelijk het M1 en M2 segment noemen. En in dat M2 segment is het Volvo dat het hoge woord mag voeren. Geen enkele andere auto ontwikkelt zo weinig gebreken als de Volvo S60 en technisch identieke V60.

Compacte middenklasse: Honda Civic

In de compacte middenklasse vinden we nog een Japanner. Geen Toyota Auris, maar de Honda Civic. De Japanse hatchback is al toe aan z”n negende generatie en biedt meer dan alleen maar betrouwbaarheid. Hij heeft ook karakter.

Stadsauto: Toyota Yaris

In de catagorie van de compacte auto’s wint de jongste Yaris-generatie het. Het model werd in 2011 geïntroduceerd en is één van de best verkopende Toyota’s in Europa. En het model blijkt ook erg weinig mankementen te vertonen. Een aanrader als occasie, zegt Dekra.

Monovolumes: Mercedes B-Klasse

Ja, nog een Mercedes. De B-Klasse ditmaal. Het model, dat vanaf productiejaar 2011 aan te bevelen is volgens de Duitse keuringsinstantie, is technisch identiek aan de Mercedes A-Klasse, die het in de compacte klasse niet kan halen van de Honda Civic. Maar als monovolume staat hij wel aan de top.

SUV: Mercedes M-Klasse

Het begint stilaan op een Mercedes-parade te lijken. Ook in de categorie van SUV staat een Mercedes aan de top, met de M-Klasse nog wel. Een prestatie want de eerste generatie van het model werd nog gekozen tot minst betrouwbare tweedehandswagen uit z’n segment.

Sportwagens: Mercedes SLK

De Mercedes SLK is volgens Dekra niet alleen de meest betrouwbare auto (in z’n huidige generatie die in 2011 het levenslicht zag) in z’n categorie. Hij heeft nog een aantrekkelijk kenmerken: de waarde ervan zakt niet al te snel.

Compacte bestelwagen: Opel Combo

Opel is erg fier dat ze de meest betrouwbare compacte bestelwagen in hun rangen hebben met de jongste Doblo. Maar is dat wel terecht? Het model is immers een verklede Italiaan die ontwikkeld en gebouwd wordt door Fiat.

Grote bestelwagen: Renault Master

Ook dit had net zo goed een Opel kunnen zijn. De Renault Master wordt immers ook als Opel Movano gekocht. Maar ditmaal vertoonde de auto’s met het logo met Ruit op de neus net iets minder gebreken.

Geef commentaar
comments by Disqus