​Renault Kaptur lijkt op Captur. Maar is het niet.

Bekijk 13 foto's
Door: ADD 31-03-2016

Bij ons is de Renault Captur een pure lifestyle SUV, de Russische "Kaptur" daarentegen, die kreeg wel echte terreincapaciteiten.

Groter

De Franse constructeur presenteerde in Rusland een SUV die niet alleen ei zo na hetzelfde heet als de Captur, maar er ook nog eens bijna hetzelfde uitziet - met één wezenlijke verschil: de afmetingen. De West-Europese Renault Captur meet 4,12 meter, de Russische Kaptur daarentegen 4,33 meter. En wat de wielbasis betreft, heeft de Rus zes centimeter meer te bieden. Veel technische verwantschap bestaat er tussen beide modellen dus niet, ondanks het gelijkaardige design.

Waarom is dat zo?

Onze Captur staat op het platform waar Renault ook de huidige Clio op bouwt. Een platform zuiver voor voorwielaandrijving dus, vierwielaandrijving kan je in de huidige Captur vergeten.

Bij de Russische Kaptur ziet dat er anders uit. Met standaard vergrendelbare vierwielaandrijving en een bodemvrijheid van 20,4 centimeter kan hij probleemloos slechte, desolate wegen aan. En met een motor die je vanop afstand kan starten (vanuit je knusse warme living bijvoorbeeld) kan je in pakweg Siberië bij min 40 graden de motor al warm laten lopen.

Duster bis?

Ondertussen wordt er volop gespeculeerd dat we hier wel eens naar de opvolger van de Dacia Duster zitten te kijken. De Kaptur positioneert zich namelijk ergens tussen de Captur en de Kadjar. Bovendien komt zijn wielbasis (2,67m) overeen met die van de Dacia Duster. Deze Kaptur zou dus een voorproefje van de volgende Dacia SUV kunnen zijn. Renault verkoopt trouwens (onder andere) in Rusland Dacia-modellen met het Renault-logo op de neus.

Geef commentaar
comments by Disqus