Dit gebruikte het Turkse leger om de coup te plegen

Afgelopen nacht vond in Turkije een mislukte poging tot staatsgreep plaats. Dissidente legereenheden trachtten er de regering van president Erdogan omver te werpen ‘om de democratie te beschermen’. In hoofdstad Ankara en grote steden als Istanbul en Izmir bezetten militairen strategische doelwitten en plaatsen voor ze terug gedrongen werden door politie- en legertroepen die trouw bleven aan de regering. Dit is wat ze daarvoor gebruikten.

Land Rover Defender Military

De Defender is het manusje-van-alles van heel wat legermachten overal ter wereld. Het Turkse leger heeft er ruim 10.000 die in Turkije onder licentie gebouwd worden.

M113

De M113 werd gisteren in grote getale ingeschakeld. Het is een gepantserd transportvoertuig voor troepen. Het is snel en wendbaar en toch voldoende compact. Turkije heeft er ruim 3.500.

BTR-80

Nog een pantservoertuig voor personenvervoer. Deze is van Russische origine en oogt imposant door z’n ruime buitenmaten en de aanwezigheid van 8 wielen. Turkije heeft er 535.

M48 Patton

Zware artillerie werd slechts mondjesmaat ingezet. Wat de Turken hebben is van Amerikaanse origine. Van deze M48 Patton heeft het leger er ruim 750 stuks.

M60 Patton

De grote broer van bovenstaande tank. En er zijn er zowaar nog meer van: 932 stuks. Ze zijn intimiderend maar niet praktisch inzetbaar in de situatie van afgelopen nacht.

Mercedes-Benz Unimog

Gebouwd door de Turkse dochteronderneming van Mercedes. Ruim 5.500 stuks zijn ervan in gebruik.

Jeep Wrangler J8 Military

De Turken bouwen de Wrangler zelf (onder licentie), net als de Defender helemaal bovenaan dit lijstje. Het leger heeft er meer dan 5.500.

Geef commentaar
comments by Disqus