Kinderen in de auto - de regels in de EU-landen

Wie met zijn kinderen deze zomer er met de auto op uittrekt, denkt er best aan dat in veel EU-landen, net als bij ons trouwens, voor de kinderen andere regels gelden. Een overzicht.

Europese Unie

Volgens de EU-richtlijn (2003/20/EG) wordt voor kinderen onder de 1,35 meter een goedgekeurd en op het gewicht afgestemd zitje aanbevolen dat aan het ECE-keurmerk nr. 44 voldoet. Vooraan mogen kinderen enkel in een kinderzitje of maxicosi tegen de rijrichting in vervoerd worden als de passagiersairbag is uitgeschakeld.

1

Duitsland

Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter moeten tot 12 jaar in principe een goedgekeurd zitje gebruiken. Toegelaten zijn kinderzitjes met de ECE-keurmerk 44/03 of 44/04. Voor grotere of oudere kinderen geldt de algemene gordelplicht.

2

Zweden

Kinderen onder de 1,35 meter moeten een passend kinderzitje gebruiken op de achterbank. Zijn ze jonger dan 15 jaar, maar groter dan 1,35 meter dan mogen ze vooraan meerijden en gewoon de gordel gebruiken.

3

Spanje

Kinderen tot 12 jaar moeten een aan hun lengte en gewicht aangepast kinderzitje gebruiken als ze op passagiersstoel meerijden. Zijn ze groter dan 1,35 meter dan volstaat de gordel. Als ze kleiner zijn dan moeten ze op de achterbank op een zitje plaatsnemen. Behalve in taxi's en in de bebouwde kom.

4

Zwitserland

Hier geldt de EU-regeling. Bovendien moeten kinderen tot de leeftijd van 12 of lengte tot 1,50 meter in een kinderzitje meerijden.

5

Nederland

Als de kinderen kleiner zijn dan 1,35 meter dan moeten ze zowel voor- als achteraan een zitje met de ECE-norm 44/03 gebruiken.

6

Oostenrijk

Hier hou je best in je achterhoofd dat kinderen tot de leeftijd van 14 een op hun gewicht en lengte afgestemd zitje moeten hebben als zij kleiner zijn dan 1,50 meter.

7

Polen

Kinderen onder de 12 jaar die kleiner zijn dan 1,50 meter moeten zowel voor- als achteraan een zitje met de ECE-norm 44/03 gebruiken.

8

Italië

Wie met auto rijdt die niet in Italië toegelaten is, moet zijn kinderen volgens de regels van het eigen land insnoeren.

9

Denemarken

Tot drie jaar moeten kindjes in een aangepast gordelsysteem zitten. Oudere kinderen die minder dan 1,35 meter zijn, moeten op een aan hun grootte en gewicht aangepast kinderzitje plaatsnemen.

10
Geef commentaar
comments by Disqus