Deze 5 snelle auto's zijn elders een pak goedkoper

Het prijskaartje van een nieuwe wordt al lang niet meer bepaald door de kostprijs van de productie. Automerken houden er een hele horde specialisten op na die precies becijferen hoeveel een klant ergens voor wil betalen. En daarin zitten, ook voor identieke producten, grote regionale verschillen. In Europa is de markt gevoelig opgeklopt. De Europeaan trekt z’n portefeuille graag wat verder open. We keken daarom naar de prijzen van een handvol snelle auto’s bij ons en aan de andere kant van de plas waar ze na een lang (en duur) transport in de showroom staan. Enkele procenten mag je op het conto van belastingen schrijven. De rest is marge voor de automerken. Want ‘de klant wil het betalen’. Dat horen we telkens we een verklaring voor het verschil vragen. De dollarkoers van de publicatiedatum van het artikel (7-01-2018) is, net als de prijzen, gebruikt ter referentie.

Mercedes-AMG GT Coupé

Minimaal 476pk sterk, is hij. De langgerekte, gespierde Coupé van Mercedes. Bij ons betaal je hem minstens € 121.242. In de VS staat hij in de catalogus vnaaf € 93.429.

Volkswagen Golf GTI

Om aan te stippen dat de verschillen niet alleen hoog op de prijsladder gezocht moeten worden voeren we ook de relatief bescheiden Golf GTI aan. 230pk rijk en bij ons van jou voor € 31.800. Aan de andere kant van de plas? € 21.276. Ruwweg een derde minder!

BMW X5 M

Het hoeft niet per sé een klassieke laagvlieger te zijn. Nemen we eens een trendy SUV. De X5 met M-logo en ruim 500pk. Logisch dat zo’n explosief snelle container flink wat duiten kost, niet? € 123.850 ben je er bij ons voor kwijt. Loop in New York een dealer binnen en je plukt hem uit de catalogus voor € 84.535.

Porsche Panamera

Een nieuwe Porsche Panamera kan je bij ons op de kop tikken vanaf € 93.872. Zonder extra’s weliswaar, maar die moet je er overal bij kopen. In de VS begin je er echter aan op een democratischer prijzenniveau. Daar hangt aan een identiek exemplaar een vanafprijs van € 70.654.

Audi TT RS

We nemen maar meteen de krachtigste Audi TT Coupé. RS op de kofferklep en 400pk achter het pedaal. Koop je hier voor minstens € 71.224. Ginds? € 53.947.