Gezocht: de allereerste Lotus. Ooit.

Bekijk 2 foto's
Door: BV 25-09-2018

Lotus viert dit jaar z’n zeventigste verjaardag. Het zou leuk zijn mocht de allereerste auto die oprichter Colin Chapman ooit bouwde, daarbij zijn. Maar die is al decennia lang onvindbaar.

Knutselwerk

Chapman bouwde de Lotus Mark I in een garage in Londen. Toen hij klaar was, schreef hij zich in voor een aantal wedstrijden en was ‘meteen succesvol’. Maar Chapman besefte niet dat z’n creaties zouden uitgroeien tot een automerk dat het meer dan een halve eeuw zou volhouden. En daarom verkocht hij de auto in 1950. Hij was toen aan het werk aan de Lotus Mark II.

De auto werd te koop aangeboden in Motor Sport Magazine voor £ 135 pond in november van dat jaar. Hij werd verkocht aan een koper uit het noorden van Engeland, maar preciezer dan dat worden de gegevens niet. En vervolgens is er nooit nog wat van vernomen.

Austin Seven als basis

De Mk I was gebaseerd op de Austin Seven. Chapman versterkte het chassis en gaf de auto lichtgewicht koetswerkpanelen die gemakkelijk verwijderd en vervangen konden worden. Hij verlengde de achterzijde en voorzag twee reservewielen.

Lotus is op zoek naar informatie over z’n eerste auto ooit. Daarvan is onduidelijk of hij nog in Engeland is. Hij zou verscheept kunnen zijn. En natuurlijk is evenmin uit te sluiten dat hij werd vernietigd.

Foto’s: The Colin Chapman Foundation

Geef commentaar
comments by Disqus