België duurste dieselland in EU

Vergroot foto
Door: BV 19-11-2018

De dieselprijs in België is de duurste in Europa. Dat kopt De Tijd vandaag, na een vergelijking van de Europese gemiddelde dieselprijzen. Deze week kost diesel in ons land gemiddeld € 1,61 per liter. Dat is meer dan in Italië (€ 1,58), Finland (€ 1,56) en Zweden (idem). Frankrijk, waar afgelopen weekend één dode en verschillende gewonden vielen tijdens massale protesten tegen de hoge dieselprijzen, staat met € 1,50 per liter, pas op de zesde stek.

Spectaculaire prijsstijging

De dieselprijs ging de afgelopen jaren in ons land spectaculair de hoogte in (zie hier). Onder meer omdat de accijns op diesel werd gelijkgeschakeld met die op benzine, maar ook omwille van het fameuze clicquetsysteem, dat telkens een deel van een prijsdaling op dieselbrandstof (een gevolg van de inherente prijsschommelingen op de oliemarkten), omzette in extra belasting. Dat clicquetsysteem heeft sinds afgelopen zomer z’n maximum bereikt.

€ 5,5 mijlard

Afgelopen jaar streek de overheid niet minder dan € 5,5 miljard op aan accijnzen op benzine en diesel. Daarbovenop komt ook nog eens ruim € 1 miljard aan rechtstreeks BTW-inkomen (de accijns is immers ook nog aan BTW onderworpen, zie de samenstelling van de brandstofprijs hier). In 2017 bedroeg het totale inkomen uit accijnzen nog slechts € 4,7 miljard.

Op 1 januari zal de overheid de accijns op brandstof naar alle verwachting weer indexeren.

Geef commentaar
comments by Disqus