Autostuur viezer dan toiletbril

Vergroot foto
Door: BV 28-01-2019

We denken niet dat iemand zomaar met z’n handen over de bril van een publiek toilet gaat wrijven. Niet hygiënisch. En daar heb je gelijk in. Maar uit onderzoek van een Amerikaanse autoverhuurwebsite blijkt dat het nog een pak viezer is om het stuur van je auto vast te nemen.

Er zijn mensen die nooit hun auto schoonmaken

In een auto leven 700 soorten bacteriën
Uit een bevraging van niet minder dan 1.000 personen blijkt dat liefst 32% z’n interieur niet meer dan één keer per jaar schoonmaakt. Er zijn zelfs mensen die het botweg nooit doen. Nochtans is een schoongemaakt auto-interieur essentieel. Er zijn volgens het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information, maar weinig plaatsen op deze planiet die viezer zijn dan een auto-interieur. Het stuur schiet de hoofdvogel af. Dat is gemiddeld vier keer viezer dan een toiletbril.

De studie bracht het gemiddelde aantal bacteriën per vierkante centimeter in kaart. Op een stuurwiel zijn dat er 629. Een scherm van een smartphone huisvest er gemiddeld maar honderd. De knoppen van een publieke lift, hebben er 313. En de bril van een publiek toilet? Dat is 172. Zo’n vier keer minder dan een stuurwiel.

Voedselvergiftiging en ontstekingen?

Een analyse van de bacteriën en schimmelsporen brengt nog meer slecht nieuws. De twee meest voorkomende zijn Stahylococcus en Probioni. De eerste wordt in verband gebracht met onder voedselvergiftiging en huidinfecties. De tweede kan ontstekingen veroorzaken. In een gemiddelde auto leven 700 verschillende soorten bacteriën. Dat werpt toch een ander licht op autodelen.

Geef commentaar
comments by Disqus