Robots parkeren auto’s bij luchthaven Londen

Bekijk 7 foto's
Door: BV 30-01-2019

De luchthaven van Gatwick bij Londen experimenteert binnenkort met een geavanceerd parkeersysteem. Autonome robots zullen auto’s parkeren op de langetermijnparkings.

De robots hebben een groot laadbed dat zich uitstrekt vanaf de voorkant. Het schuift onder de auto en tilt het van de grond. De robot rijdt de auto vervolgens in een parkeerplaats.

Het vliegveld hoopt dat parkeerrobots het mogelijk maken om meer voertuigen op dezelfde oppervlakte te parkeren dan tot nog toe het geval was. Gedurende een proefperiode van 3 maanden zal Gatwick 170 traditionele parkeerplaatsen vervangen door 270 plaatsen waarin robots auto’s kunnen stallen.

Gebruikers zullen hun auto moeten achterlaten in één van 8 speciale parkeerhaltes. Vanaf daar zal de robot het werk voor z’n rekening nemen. Die robot kent overigens de vluchtgegevens van de gebruikers en zorgt er weer voor dat de auto na het landen weer netjes klaar staat. Zelfs wanneer hij ingeparkeerd staat.

Voor de test aanvat, moet Gatwick nog een aantal aanpassingen doorvoeren. Zo moeten scheuren en putten in het wegdek hersteld worden en moeten obstakels als boordstenen en verlichtingspalen verwijderd worden. Die brengen de robots in de war.

De parkeerrobots zijn ontwikkeld door Stanley Robotics. De machines zijn eerder al getest op de luchthavens van Charles De Gaulle en Lyon in Frankrijk. Hoe het die proeven verging, is niet geweten.


Geef commentaar
comments by Disqus