X Opus is kamperen met afgedankte Nissan Leaf-batterij

Bekijk 16 foto's
Door: BV 20-02-2019

Op papier zijn autoconstructeurs verplicht om de accu’s van elektrische auto’s, wanneer ze aan het einde van hun bruikbare levensduur zijn, te recycleren. Het is echter lang niet duidelijk of dat op dit ogenblik op grote schaal mogelijk is. In elk geval is het een pak goedkoper om die accu, waarin nog een hoop bruikbare energie zit, nog op een andere manier in te bouwen. Nissan legde ze al eens in de kelder van een voetbalstadium in Nederland, voor het geval de stroom uitvalt.

Kamperen op stroom

Ditmaal heeft een samenwerking bedacht met Opus Campers. Die maken een kampeeraanhanger waarin de occasie accu van de eerste generatie van de Nissan Leaf zit. Die wordt gebruikt om onder meer een 230V stopcontact en een ingebouwde microgolfoven, kookvuur en ijskast van stroom te voorzien. En om het helemaal een beetje aantrekkelijk te maken, heeft deze X Opus, voorlopig nog een concept, zelfs een uitklapbaar scherm en een projector voor films.

Is de accu leeg, dan moet je natuurlijk op zoek naar een stopcontact. Daar moet die een uur aan hangen. Je zou er ook tot vier keer langer over kunnen doen - dan functioneert het met een 400W zonnepaneel.

Binnenkort te koop?

Het studiemodel is uitgerust met terreinbanden, lichtmetalen velgen, een rek voor twee fietsen en bagagedrager waarin een kayak past. In de vouwtent kan je zitten, eten en slapen met tot zes personen. Later dit jaar wordt de basisversie leverbaar in Europa voor iets minder dan € 20.000. Hoeveel de variant met afgedankte Leaf-accu zal kosten en wanneer die precies beschikbaar wordt, is nog niet geweten.

Geef commentaar
comments by Disqus