Politie test superflitspaal die zelfs ziet wat je in de auto doet

Vergroot foto
Door: BV 04-04-2019

De Belgische politie test een nieuwe superflitspaal. Die is krachtiger en foutlozer dan de flitspalen die tot op dit ogenblik in gebruik zijn. De paal kan tot acht rijstroken tegelijk controleren over een afstand van meer dan 200 meter. En hij ziet niet alleen of je te snel rijdt.

De flitspaal van het type Mesta Fusion scant elke nummerplaat die hem passeert. Een beetje zoals de ANPR-camera’s die op het Vlaamse grondgebied de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond rezen. Duizenden staan er en allen slaan ze op welke nummerplaten er passeren.

Herkent voertuigtypes

Dat is echter slechts het begin van de mogelijkheden van de slimme superflitspaal. De paal kan onderscheid maken tussen verschillende types voertuigen. Zo kunnen voertuigtypes, zoals vrachtwagens, aan een lagere snelheid geflitst worden dan een auto op dezelfde weg. Maar ook wanneer twee voertuigen te dicht op elkaar rijden, er iemand te traag rijdt of rechts wordt ingehaald zal het nieuwe systeem de boete automatisch detecteren en opstellen. Zelfs het negeren van bepaalde borden, zoals een stopbord of door het rood rijden kunnen met de paal automatisch bekeurd worden.

Mesta Fusion beschikt zelfs over de mogelijkheid om gedrag in de auto te analyseren. Mensen die de gordel niet dragen of op hun gsm bezig zijn, kunnen ook gedetecteerd worden.

Meer inbreuken automatisch registeren en bekeuren

Stef Willem van verkeersinstituut Vias (het voormalige Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) laat in een reactie aan de Vlaamse kranten weten dat ‘de technologie op punt staat’. Federaal minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR) voegt eraan toe dat het de bedoeling is  om het aantal soorten overtredingen dat kan vastgesteld worden met een camera, uit te breiden. Het wettelijke kader laat momenteel alleen het vaststellen van overdreven snelheid toe, maar er wordt aan nieuwe wetgeving gewerkt.

In Frankrijk worden dit jaar al meer dan 400 camera’s van deze nieuwe generatie in gebruik genomen. Of die lang zullen werken, is onduidelijk. De gele hesjes schakelen daar immers al lange tijd hele horden flitscamera’s uit.

Geef commentaar
comments by Disqus