Nu concept, binnenkort te koop: Mercedes GLB

Bekijk 20 foto's
Door: BV 15-04-2019

Het Autosalon van Shanghai opent weldra de deuren. Dat betekent dat de nieuwssluizen even opengezet worden. Er staat een hoop minder en meer interessant blik te blinken, daar in China. In de tweede categorie: deze Mercedes Concept GLB. Later dit jaar wordt die gewoon realiteit. Min de opzichtige opsmuk.

SUV op zijspoor

Mercedes heeft toch al SUVs genoeg, horen we je denken. GLA, GLC en GLE en GLS. En dan ook nog eens een Coupé van de op één na grootste. Deze nieuweling loopt daar niet per sé tussen, maar eerder langszij. Hij heeft een hoekiger profiel en moet vooral praktischer zijn. Z’n voetafdruk van 4,63 bij 1,89m wordt ingevuld met zeven zitplaatsen. Die passen omdat de Duitsers tussen beide assen 2,83m creëerden en de hoogte tot 1,90m optrokken.

Tweekleurige velgen, terreinrubber, aangedikte bumpers, een imperiaal en een extra set LED-schijnwerpers zijn de beperkte camouflage die het ontwerp zich nog permitteert. En aan de binnenkant zal de serieversie zie ook louter een beetje meer ingetogen tonen. Weg Nappaleder en Nubuck. Z’n boordplank die de mosterd haalt bij de nieuwe A-Klasse en CLA, zal gewoon overnomen worden. MBUX infotainmentsysteem inbegrepen.

Ruimte voor zeven

Om een optimale flexibiliteit te bieden, wordt de tweede zetelrij verplaatsbaar. De schuifrail is 14cm lang. Vanaf de standaardpositie kan je er 9cm mee naar voor of 5cm mee naar achteren, afhankelijk van wie je wil bevoordelen. De achterste zetels verdwijnen op eenvoudig verzoek in de koffervloer.

(relatief) kleine benzine

Oder de kap zit een 2-liter viercilinder benzinemotor. Dat lijkt niet zo exotisch, maar Mercedes weet er 224pk en 350Nm uit te persen, in combinatie met een achttrapsautomaat met vierwielaandrijving. Dat kan geforceerd worden om de kracht gelijk over de voor- en achteras te verdelen. Kwestie van ook eens wat vettige brij te kunnen doorploeteren.

Geef commentaar
comments by Disqus