Mobiliteits-app gehacked: meer dan 100 auto’s gestolen

Vergroot foto
Door: BV 19-04-2019

Vroeger was een auto kwetsbaar toen bleek dat je hem met een schroevendraaier kon openen en dat starten niet meer inhield dan de juiste draadjes met elkaar paren. Die tijd is voorbij. Een moderne auto is veel moeilijker te stelen. Tenzij je natuurlijk net toegang kan krijgen tot de elektronische systemen. Startsystemen met zogeheten keyless-go of comfort-entry-formules (waarbij je je sleutel alleen maar op zak moet hebben) blijken al erg kwetsbaar.

Schort er wat met de app?

Een criminele bende in Chicago heeft nog een ander zwak punt ontdekt. Die viseerde de Car2Go-app. Dat is de mobiliteitsservice van Smart en Mercedes die ook in Europa actief is. Je huurt er in essentie auto’s die op een willekeurige plaats in de stad geparkeerd zijn. Alles werkt via een app. Ook het openen of sluiten van de auto. Hack die app, en je hebt ook meteen toegang tot de auto’s. De bende ging in geen tijd met liefst 100 Mercedessen en Smarts aan de haal. Daimler zegt inmiddels dat het veeleer gaat om ‘fraude’ en dat er met de app niets aan de hand zou zijn.

Al 16 personen in verdenking gesteld

De diefstalgolf duurde niet lang. De plaatselijke politie arresteerde al snel 16 mensen die verdacht worden van betrokkenheid. Inmiddels zijn een ‘groot aantal’ voertuigen gerecupereerd. De dienstverlening van Car2Go is er tijdelijk onderbroken. Het was al een hobbelig parcours voor Car2Go in Californië. Het bedrijf kreeg al eens af te rekenen met een plaag flauwe grappenmakers die Smartjes op hun zij legden.

Geef commentaar
comments by Disqus