Zijn nieuwe Mercedessen té modern?

Bekijk 40 foto's
Door: BV 05-05-2019

Decennia lang voerde Mercedes een duidelijke, onmiddellijk te herkennen vormtaal. Behouden, klassiek. Daar zijn de Duitsers inmiddels van afgestapt. De meeste modellen hebben zelfs geen fier rechtopstaande ster meer op de neus. Laat staan verticale koplampen en geribbelde achterlichten.

Doodzonde vindt David Obendorfer, die best uit de voeten kan met een designprogramma. Hij tekende eerder al een moderne Fiat 127, een Fiat Punto over een Volkswagen T1 Revival. Hij hielp ook mee aan een unieke koetswerkkit voor Citroën Jumper. Die krijgt daarmee de golfplatenlook van de klassieke HY.

Retro-Mercedes

Ditmaal stelt hij zich voor hoe een moderne E-Klasse met klassieke ingrediënten eruit zou zien. De inspiratie: de strak gelijnde Strich Acht. Daar werden er meer dan een miljoen van gebouwd. In sommige regio’s in Afrika en het Midden-Oosten rijden ze nog altijd rond.

Obendorfer kwam af met een strak gelijnde sedan die op een aantal vlakken ferm knipoogt naar de Strich Acht. De koplampen, kleine achterlichten, de vouwlijn over de flanken, de wielen die deels in dezelfde kleur zijn gespoten als het plaatwerk…

Ook met moderne ingrediënten

Maar er is ook ruimte voor modernisme. Het interieur is bijvoorbeeld een opvallend geslaagde mix van retro-componenten met het inmiddels kenmerkende Mercedes-instrumentarium waarin twee schermen vervat zitten. Opvallend is het tweespaaks stuur, waarin de grote verchroomde claxonring nieuw leven wordt ingeblazen. En de binnenspiegel met zijn verchroomde omranding en trapeziumvorm lijkt zó uit een klassieke Strich Acht geschroefd te zijn.

Geef commentaar
comments by Disqus