Nog 5 auto’s die origineel doen met deuren (3)

Al twee keer eerder zetten we hier bij Auto55 vijf auto’s op een rij die apart deden met deuren. Je kan ernaar doorklikken onderaan dit item. De lijst is nog lang, maar dit is de voorlopig laatste aflevering met alweer 5 auto’s die origineel waren met hun portieren.

Toyota Sera

Er wordt wel eens gezegd dat de McLaren F1 de eerste auto was met vlinderdeuren. Maar deze Toyota Sera, een kleine coupé die van 1990 tot 1996 exclusief voor de Japanse markt werd gebouwd, was er al twee jaar eerder. Voorwielaandrijving en 90pk. Uitzonderlijk waren de prestaties niet, maar het uiterlijk wel.

1

Smart Crossblade

We kiezen hier voor het kleine Smartje, maar we hadden net zo goed de Renault Twizy kunnen nemen. Eigenlijk hebben ze geen deur, maar dat staat de actuele regelgeving niet toe. En daarom zit er een balkje dat je omhoog kan klappen.

2

Kaiser Darrin

Het inmiddels al lang vergeten Amerikaanse merk Kaiser introduceerde in 1954 een open sportauto met een koetswerk in glasvezel. Net als de Corvette (die trouwens iets later kwam). Maar dat was niet z’n opvallendste kenmerk. De Darrin had op aluminium rails gemonteerde zijdeuren die elektrisch in de voorvleugels schoven. De deur leek gewoon te verdwijnen.

3

Messerschmitt KR200

In een poging om na WOII te overleven, schakelde vliegtuigbouwer Messerschmitt over op ‘microcars’. Ze hadden wat van een vliegtuig. Je zat er met twee achter elkaar. En het ganse dak, ruiten incluis, scharnierde opzij.

4

Koenigsegg Regera

De Regera heeft niet louter een vlinder- of schaardeur. Het portier wordt op een bijzonder complexe manier gemanipuleerd. Het gaat tegelijk naar buiten en pivoteert omhoog om een ingebouwd scharnierpunt. Het gebeurt bovendien geheel automatisch en heeft een soft-close-functie om klassevol over te komen. En het ganse systeem weegt dan ook nog eens ‘slechts’ vijf kilogram.

Nog 5 auto's die origineel doen met deuren vind je hier

5
Geef commentaar
comments by Disqus