Waar in Europa tank je benzine of diesel voor minder dan een euro?

Vergroot foto
Door: BV 16-06-2019

Het lijkt onwaarschijnlijk dat je ergens in Europa nog benzine of diesel kan tanken voor niet eens euro. De basisprijs van de brandstof is redelijk laag. Diesel is het duurste, maar dat kost zonder accijnzen en BTW nog steeds niet meer dan 0,8 euro per liter. Benzine (E10, vroeger gekend als Euro 95), kost gemiddeld nog eens 15 cent per liter minder. De marge voor de raffinaderijen is overigens al in die prijs inbegrepen. De levering ook.

De kostprijs is ruwweg de helft van de prijs aan de pomp

De brandstof wordt dus gemakkelijk dubbel zo duur omwille van taksen en accijnzen. Er zijn verschillen van land tot land binnen de EU. Zo is België tegenwoordig één van de duurste diesellanden. Luxemburg één van de goedkoopste. Maar diesel tanken voor minder dan 90 cent per liter? En E10/Euro 95 voor net geen euro? Waar kan dat nog?

Uitzonderingsregel

In Europa zou het niet mogen kunnen, want de EU legt ook minima voor belasting op. Of preciezer: dat doet ze voor het Europese vasteland. Aan de grenzen van de EU zijn territoria waarvoor uitzonderingsmaatregelen gelden. De naam van het tankstation op de foto verraadt dat de foto in Spanje is genomen. Niet op het vasteland, maar waar dan? Wel, niet op Mallorca of één van de eilanden errond. Wat schiet dan nog over? De Canarische Eilanden! Europa voor de Afrikaanse kust. Die Spaanse eilandengroep geniet van uitzonderingsmaatregelen en is niet verplicht alle EU-regels te volgen.

De goedkoopste brandstof is de duurste

Gek genoeg bleek uit een rapport van enkele jaren geleden dat de brandstof op de Canarische eilanden exclusief belasting de duurste was van gans de EU. Dat leidde zelfs tot een onderzoekscommissie. Oliemaatschappijen werden verdacht van de geïsoleerde ligging van de eilanden te profiteren. Maar ook dan al was wat er aan de pomp voor betaald werd, het laagste van allemaal.

Geef commentaar
comments by Disqus