Kleine herstellingen almaar duurder

Vergroot foto
Door: BV 15-08-2019

Uit een analyse van ruim 700.000 klantencontracten van CarGarantie, bleek eerder al dat de verzekeraar een duidelijke stijging van het aantal interventies onder garantie kon waarnemen, met name bij occasiewagens (meer daarover hier).

De sterkste stijging in jaren

De verzekeraar onderzocht echter niet alleen hoe vaak een nieuwe en occasiewagen op z’n garantieregeling beroep moet doen. Het deed ook een analyse van de kost per schadegeval. Daaruit blijkt dat interventies niet louter frequenter worden, maar ook dat ze duurder worden. Enkele jaren geleden schommelde de gemiddelde kost van een schadegeval nog rond de 500 euro. Maar sinds 2017 stijgen de kosten abrupt. Een schadegeval kost nu gemiddeld al 514. CarGarantie omschrijft dat als “de sterkste stijging in jaren”.

Auto’s worden steeds complexer

Het bedrijf geeft ook een verklaring. Die wordt gezocht bij de almaar complexere techniek van een moderne auto. De veelheid aan assistentiesystemen neemt sterk toe. “Maar”, zo klinkt het bij CG, “een complex systeem dat het laat afweten, brengt nu eenmaal hogere reparatiekosten met zich mee. Omdat de moderne systemen geleidelijk aan ook in het segment van de tweedehandswagens doordringen en tweedehandswagens evenmin van schade aan dure componenten zijn gevrijwaard, nemen de kosten binnen beide segmenten een hoge vlucht.”

Geef commentaar
comments by Disqus