Hybride van Lamborghini: de nieuwe Sian

Bekijk 18 foto's
Door: BV 03-09-2019

Lamborghini heeft een eerste hybride. En wat voor één. Dit is de Lamborghini Sian. Een exclusief model dat gebaseerd is op het Aventador-platform. Niet meer dan 63 stuks zullen ervan gebouwd worden, maar ze zijn allemaal al verkocht. Op het Autosalon van Frankfurt zal je hem als gewone sterveling wel eens kunnen gaan bekijken.

Elektrische ondersteuning

De atmosferische 6,5l V12 van de Aventador tekent nog steeds present, maar in Sant’Agata Bolognese hebben ze het gebruikelijke 12V-elektrische systeem vervangen door een recentere uitvoering met 48V. Daardoor kan het de microhybridetechnologie die toch bij VW in het schab lag. Een 34pk sterke elektromotor werd in de versnellingsbak ingebouwd. Een supercondensator kan stroom opslaan (uit vertragingsenergie bijvoorbeeld) en die naar de aangedreven wielen sturen wanneer dat opportuun is. Dat is vooral bij erg lage snelheden en bij het andere uiterste - wanneer de gas volledig wordt ingedrukt bij snelheden tot 130km/u. Lang houdt die elektromotor dat niet vol.

Minder dan 3 seconden

De combinatie van condensator en elektromotor weegt 34kg en ze stuwen het totale vermogen ermee naar 808pk. Nieuwe inlaatkleppen in titanium staan overigens toe dat de thermische centrale verder werd opgekitteld. Die levert nu in z’n eentje 774pk. Combineer de twee en je krijgt een acceleratietijd van 2,8 seconden en een topsnelheid van 350km/u.

Allemaal uniek

Dat is allemaal aardig, maar opvallen doet de Sian eigenlijk vooral met z’n specifieke uiterlijk. Een sterk doorgedreven personalisering van interieur en exterieur is bij de aankoop inbegrepen. Er zullen er geen twee hetzelfde zijn.

Geef commentaar
comments by Disqus