Toyota RAV4 faalt bij elandtest

Vergroot foto
Door: BV 16-09-2019

De nieuwe Toyota RAV4 krijgt een buis voor de beruchte elandtest van de Zweedse publicatie Teknikens Värld. De Japanse SUV gedraagt zich niet goed, zegt het magazine. De auto gaat met twee wielen van de grond en soms is het ESP-systeem niet in staat om de bewegingen van de auto onder controle te houden. Dat zorgt ervoor dat de achterzijde uitbreekt, terwijl het gespecialiseerde magazine ook opmerkt dat de auto stuitert.

Veeleisende test

De elandtest is een uitgesproken brutaal manoeuvre waarbij twee opeenvolgende stuurcorrecties worden uitgevoerd zonder te remmen. Het is één van de meest extreme testprocedures voor de stabiliteit en het corrigerend vermogen van auto en vaak wordt gesteld dat het scenario onrealistisch is.

Teknikens Värld, dat graag naam maakt voor zichzelf met ophefmakende resultaten, kon de Elandtest met de RAV4 niet sneller dan 68km/u uitvoeren. Dat is 2km/u langzamer dan de ondergrens die de publicatie oplegt. Gebuisd, zeggen de Zweden. En dat is bij Toyota niet voor het eerst. Toen het eerder een Toyota Hilux testte, ging die bijna overkop. En ook andere automerken krijgen wel eens een slecht rapport. De Jeep Grand Cherokee was bijvoorbeeld ronduit gevaarlijk, als je de publicatie mag geloven.

Nissan Qashqai en Kia Sorento doen beter

Dat het beter kan, illustreert Teknikens Värld door te vergelijken met enkele van de concurrenten van de RAV4. De nieuwe Nissan Qashqai bleef perfect stabiel bij snelheden tot 84km/u, en de veel zwaardere Kia Sorento gedroeg zich voorbeeldig tot een snelheid van 78km/u.

Toyota zelf reageerde ook al. "Bij Toyota is de veiligheid van onze klanten onze eerste prioriteit, en om hun veiligheid te garanderen, passen we strikte veiligheidstests toe bij de ontwikkeling van al onze producten. Onze interne tests voldoen volledig aan de wereldwijde normen voor het vermijden van obstakels en sinds 2016 hebben we onze processen bijgewerkt om ook de procedures op te nemen die door Teknikens Värld worden gebruikt. Tijdens de ontwikkelingsfase slaagde RAV4 met succes voor alle interne tests, inclusief de ISO 3888-2 en de Teknikens Varld Elandtest.” De video van Teknikens Värld vind je hier.

Geef commentaar
comments by Disqus