Rusland bouwt goedkoopste elektrische auto ter wereld

Bekijk 9 foto's
Door: BV 06-12-2019

450.000 roebel of omgerekend slechts 6.400 euro. Rusland claimt dat deze Zetta CM1 de goedkoopste elektrische auto ter wereld is.

Aan de Zetta wordt al enkele jaren gewerkt. In 2017 dook er al een video op waarin enkele prototypes aan de tand werden gevoeld. Als alles goed loopt, gaat het model begin volgend jaar al in productie.

Gemaakt voor de stad, maar de snelweg is niet onoverkomelijk

Het autootje is vooral bedoeld voor stadsgebruik. Z’n naam - CM1 - staat niet voor niets voor City Module 1. Hij is erg compact. Amper 1,60m breed en 3,04m lang. Maar de Russen beweren dat er aan boord toch plaats is voor vier personen. Dat betekent dat z’n verhouding buiten- binnenafmetingen een stuk beter moeten zijn dan die van de Smart Fortwo of de Toyota iQ.

De prestaties zijn bescheiden. Z’n elektromotor heeft een nominaal vermogen van 47pk, maar kan pieken tot 97pk. Je kan er wel 120km/u mee halen, zij het niet lang. De autonomie van de accu bedraagt zo’n 120km in normale omstandigheden en tot 200km in een eco-modus die ongetwijfeld de prestaties inperkt. De motoren zijn in de wielen ondergebracht.

(bijna) helemaal uit Rusland

Zetta zegt dat 99% van de onderdelen in Rusland wordt vervaardigd. Alleen de accu (die als één onderdeel wordt aanzien) komt uit China.

Een Europese carrière voor het model ligt niet voor de hand. Bij het design is geen rekening gehouden met internationale smaak. En er is geen enkele indicatie dat Europese veiligheidsnormen in acht zijn genomen tijdens de ontwikkeling.

Geef commentaar
comments by Disqus